СВЯТ

Зеленски иска изтребители от Франция и Германия „възможно най-бързо“, за да победи Русия

Зеленски иска изтребители от Франция и Германия „възможно най-бързо“, за да победи Русия

зеля-ес

 

 

 

След визитите си в Лондон и Париж вчера, украинският президент Володимир Зеленски ще лобира днес за подкрепа за Украйна пред европейските лидери по време на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел, пише в заглавие в. „Гардиън“, цитиран от БТА.

 

 

Британското издание отбелязва, че се очаква Зеленски да участва днес като почетен гост в извънредното заседание на Европейския съвет, на който ще поиска от съюзниците на Украйна да доставят повече оръжия и бойни самолети на Киев „колкото е възможно по-скоро“, както и ще призове за по-бързо начало на предприсъединителните преговори с ЕС.

 

 

 

Вестникът цитира думите на германския канцлер Олаф Шолц, който каза, че участието на Зеленски в срещата на върха на ЕС ще бъде „знак за европейска солидарност“ с Украйна. Британското издание припомня, че вчера Зеленски посети Франция за среща с Шолц и френския президент Еманюел Макрон, а по-рано през вчерашния ден произнесе реч пред британския парламент и се срещна с британския премиер Риши Сунак и с крал Чарлз  Трети в Лондон.

Вестникът се спира на пламенната реч на Зеленски пред британските депутати, в която той призова Великобритания да достави на Украйна бойни самолети. Британското издание отбелязва, че британският премиер Риши Сунак, който досега беше против предоставянето на Киев на британски самолети, разпореди на министъра на отбраната Бен Уолъс да проучи възможностите за удовлетворяване а молбата на Зеленски, и каза, че „нищо не е изключено“.

 

 

Вестникът цитира думите на Макрон, който каза, че Париж ще „продължи усилията“ за доставка на оръжие на Киев, като добави, че Франция е решена да помогне на Украйна за „победа, мир и Европа“. „Русия не може и не трябва да спечели“, каза той, добавяйки, че „бъдещето на Европа“ е заложено на карта в Украйна.

 

 

От своя страна, Шолц каза, че е ясно, че Москва няма да спечели и увери Украйна, че нейното бъдеще е в ЕС, като допълни, че Украйна е част от „европейското семейство“. Друго британско издание, в. „Индипендънт,“ коментира, че в речта си пред британския парламент Зеленски е благодарил на Великобритания „предварително за модерните английски самолети“, за доставката на каквито нееднократно е настоявал в опит да осигури на Украйна превъзходство над Русия във въздуха.

 

 

 

Изданието отбелязва, че по-рано вчера британският премиер Риши Сунак обяви, че Великобритания ще обучава украински пилоти да летят с натовски самолети. Според британския вестник украинските пилоти е най-вероятно да преминат обучение с изтребители „Хоук“, „Юрофайтър Тайфун“ и Ф-35 на кралските военновъздушни сили. Изданието цитира командира от британските ВВС сър Ричард Найтън, който потвърди пред комисията по отбрана на Камарата на общините миналата седмица, че вече има разработен план за обучение на украински пилоти на хеликоптери в британската база „Шоубъри“ в Шропшър.

 

 

В Лондон и Париж Зеленски оказа натиск над съюзниците на Украйна да ѝ доставят „възможно най-бързо“ бойни самолети, за да може Киев да победи Русия, пише в заглавие френският в. „Монд“. Френското издание отбелязва, че макар нищо конкретно засега не беше договорено, дипломатическата обиколка на Зеленски ще продължи днес с визита в Брюксел, и ще стане второто му пътуване извън страната след началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г., два месеца след визитата му във Вашингтон.

 

 

 

В Лондон, както и в Париж, където Зеленски се срещна с германския канцлер Олаф Шолц и с френския си колега Еманюел Макрон, по-скоро ставаше въпрос за насърчаване на европейските лидери да увеличат своята военна подкрепа, много по-малко значима от тази на Вашингтон, в опит да се помогне на Украйна да спечели войната, посочва френският вестник.

 

 

Изданието отбелязва, че посланието на Зеленски беше адресирано преди всичко към Франция и Германия, чиято сдържаност и дългогодишна склонност да разговарят с руския президент Владимир Путин често са обиждали украинския президент от началото на руската инвазия. Между Киев и Париж и още повече между Киев и Берлин отношенията често бяха напрегнати през последната една година, но Франция и Германия полагат усилия да покажат своята добра воля, изправени пред опасността от нова руска офанзива през пролетта. Еманюел Макрон „този път наистина се е променил“, цитира вестникът думите на Володимир Зеленски във вчерашното му интервю за в. „Фигаро“.

 

 

 

Евродепутатите ще посрещнат днес на свой ред Володимир Зеленски, пише в заглавие френският в. „Фигаро“. Изданието посочва, че се очаква се украинският президент да произнесе реч в Европейския парламент, който е свикан за извънредно пленарно заседание, насрочено за 10:00 ч. сутринта, след което да се присъедини към лидерите от ЕС, за да участва в работен обяд с тях. Освен ако няма промени в трафика си, Зеленски не се очаква да се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел, допълва френският вестник. Според служители на пакта генералният секретар на НАТО ще пътува днес до САЩ.

БТА

СВЯТ

More in СВЯТ

Джефри_Сакс_5566121174408828910_2481847674771396412_big

Джефри Сакс: Вече нищо не може да помогне на Украйна (ВИДЕО)

април 19, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
байдъъън

Байдън: Канибали изядоха чичо ми

април 18, 2024
768x432

Politico: Украйна върви към загуба на войната, Путин никога не е бил по-близо до целта си

април 17, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Командирът на „Ахмат“: Когато ковчезите започнат да пристигат в Париж, Франция ще изтрезнее

април 16, 2024
руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024