СВЯТ

Източник от НАТО: Американски водолази участваха във взривяването на „Северен поток“

Източник от НАТО: Американски водолази участваха във взривяването на „Северен поток“

 

1010x570 (4)

 

 

 

Според анонимно писмо, получено от американския журналист Джон Дюган, в учението на НАТО „BALTOPS-2022“, проведено миналото лято край датския остров Борнхолм в Балтийско море, са участвали американски водолази с дълбоководно оборудване.

Той предостави текста на писмото на РИА Новости. Според Дюган той има всички основания да се довери на анонимния източник, тъй като той е представил доказателства – снимки от учението и документи. Той обаче е помолил те да не бъдат разпространявани, тъй като се страхува да не бъде разкрита самоличността му. Писмото е изпратено от имейл акаунт за еднократна употреба на 2 октомври. Дюган е опитал да се свърже с автора, но без резултат.

 

 

„Имам пълно доверие на писмото. То съдържа подробности, които би могъл да предостави само човек, запознат с ученията „BALTOPS-2022″ и дълбоководното оборудване. Всичко е вярно“, заяви журналистът пред РИА Новости.

 

 

Авторът на писмото твърди, че е участвал в учението през юни миналата година. Според него на 15 юни хеликоптер е свалил група американци в цивилни дрехи.

 

 

 

„Първата ми мисъл бе, че приличат на група терористи“, се казва в писмото. Авторът обяснява, че прическите, мустаците и брадите им, както и липсата на табелки с имена, му се сторили странни.

Водолазите били посрещнати от вицеадмирал на Шести флот на ВМС на САЩ и група мъже в цивилни дрехи. Разговорът им не чут от автора на писмото заради шума на хеликоптера. Свидетелят каза, че е забелязал, че американците са имали респиратори MK-29, които използват смес от хелий и кислород за дълбоководно гмуркане. Те имали и друго високотехнологично и скъпо оборудване, което не се използва от обикновените военноморски части. Те донесли и малки кутии.

 

 

 

 

Самите водолази твърдели, че ще участват в учение по разминиране – трябвало да влязат с гумена лодка в определен район и да намерят и обезвредят противокорабни мини. Те обаче не разполагали с необходимото за това оборудване. След разговор с вицеадмирала, твърди авторът, те не отишли в района на учението и отсъствали доста дълго време.

 

 

 

 

„Напуснаха кораба с респираторите си и изчезнаха под водата за повече от шест часа. Не съществува такова нещо като автономно оборудване, което да позволи на водолаз да остане под вода в продължение на шест часа. С най-новите военни системи – най-много три или четири часа“, се казва в писмото. Според автора американските военни са се върнали без кутиите. След операцията хеликоптерът ги е прибрал .

 

 

 

 

На брифинг преди учението „Балтопс-2022“ командващият Шести флот вицеадмирал Юджийн Блек заяви, че програмата включва тренировки за работа с подводни мини. Но тъй като с автора на писмото не може да се осъществи връзка, Дюган не може да потвърди самоличността на вицеадмирала, посочен в писмото.

 

 

 

 

Миналата седмица американският журналист, носител на наградата „Пулицър“, Сеймур Хърш публикува статия, в която разследва аварията на руските газопроводи, положени на дъното на Балтийско море. Според неговата версия американски водолази са заложили експлозиви под „Северен поток“ и „Северен поток 2“ по време на „Балтоп-2022“ и три месеца по-късно норвежците са ги детонирали. А президентът Джо Байдън взел решение за саботажа след повече от девет месеца тайни обсъждания с екипа по национална сигурност, твърди журналистът. Според него причината за саботажа е страхът на Байдън, че Германия, която получава газ от Русия чрез „Северните потоци“, няма да иска да участва във военната помощ за Украйна.

 

 

 
Вашингтон категорично отрича твърденията.

 

 

 

Атаката срещу руските експортни тръбопроводи стана на 26 септември, когато бяха открити течове на газ на четири места едновременно. Швеция, Дания и Германия провеждат разследвания, но те все още не са дали конкретни резултати. Кремъл определи инцидента като акт на международен тероризъм.

 

 

 

Свързани статии: 

Как Америка извади от строя „Северен поток“ – цялото разследване на Сиймур Хърш

Сиймур Хърш: САЩ организираха саботажа на „Северен поток“, защото се страхуваха, че Германия ще отмени санкциите поради студената зима

 

 

Източник: ria.ru

Гласове

СВЯТ

More in СВЯТ

путин-3

Путин е преизбран за пети мандат начело на Русия с над 85% от гласовете

март 18, 2024
60793cd265cd0

Байдън нарече Путин „разбойник“ и „диктатор-убиец“. Русия реагира: Безсилието на Вашингтон е видимо, търпят провал след провал

март 16, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
b961399cc738c5a3ac41e095df987468

Киев пред военен преврат? Украинската армия се готви да превземе парламента и да свали президента Володимир Зеленски

март 14, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
путин

Путин: Не вярвам на никого. Войната в Украйна ще спре, ако Москва получи „гаранции за сигурност“

март 13, 2024