СВЯТ

Китай за САЩ: Обявяваме се твърдо срещу всяка форма на хегемония и чужда намеса във вътрешните ни работи

Китай за САЩ: Обявяваме се твърдо срещу всяка форма на хегемония и чужда намеса във вътрешните ни работи

китайски

 

 

 

Китай изразява „дълбоко безпокойство“ от ескалацията на конфликта в Украйна и възможността ситуацията да излезе извън контрол, каза днес китайският външен министър Цин Ган, цитиран от Ройтерс.

 

 

„Продължаваме да насърчаваме диалога за мир … и да работим с международната общност за насърчаване на диалога и консултациите, за да се отговори на безпокойствата на всички засегнати страни и да се постигне обща сигурност“, добави министърът на пресконференция в Пекин, цитиран от Франс прес.

 

 

„Призоваваме определени страни незабавно да спрат да наливат масло в огъня“, каза Цин.

„Обявяваме се твърдо срещу всяка форма на хегемония и срещу всяка чужда намеса във вътрешните работи на Китай“, каза министърът.

 

 

 

Пекин, който миналата година сключи „партньорство без граници“ с Москва, се въздържа да критикува руската инвазия в Украйна. САЩ предупредиха за последици, ако Китай окаже военна подкрепа на Русия. Пекин твърди, че не оказва подобна подкрепа, посочва Ройтерс.

 

 

 

Пак днес Китай публикува документ, наречен Глобална инициатива за сигурност, който отразява знакови предложения на президента Си Цзинпин в областта на сигурността и по-специално, се опира на идеята различни обществени системи и цивилизации на бъдат третирани еднакво и на принципа за „неделимата сигурност“ – концепция, която е подкрепяна също и от Русия. Текстът беше разпространен от информационната агенция Синхуа.

 

 

Както е посочено в документа, поддържането на световния мир и сигурност и насърчаването на световното развитие и просперитет трябва да бъдат стремеж на цялата международна общност.

 

 

 

Отбелязва се, че инициативата има за цел да реши основните проблеми на международните конфликти, да подобри управлението на глобалната сигурност и да насърчи съвместните международни усилия за осигуряване на по-голяма стабилност и сигурност в една нестабилна и променяща се епоха, за да се насърчат трайният мир и глобалното развитие.

 

 

 

През април 2022 г. китайският президент Си Дзинпин стартира Инициативата за глобална сигурност при откриването на Азиатския форум в Боао.

Публикуваната във вторник концепция съдържа шест ключови принципа за глобална сигурност. Освен това Китай очертава 20 приоритетни области за международно сътрудничество в областта на глобалната сигурност.

 

 

Шестте принципа

 

 

Първият принцип включва необходимостта от придържане към визията за обща, всеобхватна, съвместна и устойчива сигурност, по-специално зачитане и гарантиране на сигурността на всяка страна, насърчаване на сътрудничеството, гарантиране на сигурността чрез политически диалог и мирни преговори.

 

 

На второ място, следва да се поддържа ангажимент за зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички държави. В документа се посочва, че всички държави, големи или малки, силни или слаби, богати или бедни, са равноправни членове на международната общност. Техният суверенитет и правото им да избират собствена социална система и път на развитие трябва да бъдат зачитани. Намесата във вътрешните им работи е неприемлива.

 

 

 

Трето, необходимо е да се запази ангажираността към целите и принципите на Устава на ООН. Китай призовава всички страни да възприемат многостранен подход, да поддържат международна система с централна роля на ООН. В документа се посочва също, че манталитетът на Студената война, едностранчивостта, блоковата конфронтация и хегемонизмът противоречат на духа на Устава на ООН и следва да бъдат отхвърлени.

 

 

Четвъртият принцип е да се вземат насериозно легитимните опасения за сигурността на всички държави. Подчертава се, че сигурността на една страна не трябва да бъде за сметка на сигурността на други. Стремежът на всяка държава към собствената ѝ сигурност трябва да отчита основателните опасения за сигурността на другите държави.

 

 

 

На пето място, необходимо е да се запази ангажиментът за мирно разрешаване на различията и споровете между държавите чрез диалог и консултации. Както беше посочено, войната и санкциите не са основни решения на споровете. Международната общност следва да подкрепя всички усилия, които допринасят за мирното разрешаване на кризите, и да насърчава страните в конфликта да изграждат доверие, да разрешават спорове и да укрепват сигурността чрез диалог.

 

 

Шестият принцип е да се поддържа сигурността както в традиционните, така и в нетрадиционните направления. Подчертава се, че в съвременния свят традиционните и нетрадиционните заплахи за сигурността са станали до голяма степен взаимосвързани. Китай насърчава всички държави да работят заедно за справяне с регионалните спорове и глобалните проблеми като тероризма, изменението на климата, кибернетичната и биологичната сигурност.

 

 

Източници: ТАСС, БТА

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024