Политика

Координаторът по „Магнитски“ Джим О‘Брайън вече е в София, иска мерки спрямо санкционираните

Координаторът по „Магнитски“ Джим О‘Брайън вече е в София, иска мерки спрямо санкционираните

 

брайън

 

 

 

Координаторът на санкциите, налагани от САЩ, Джим О’Брайън, който е на посещение в България, ще разговаря с представители на правителството, съобщиха от американското посолство в София.

 

 

 

Оттам уточняват единствено, че О’Брайън ще обсъди с представители на правителството “различни начини, по които Съединените щати могат да съдействат на усилията на България за борба с корупцията и укрепване на върховенството на закона”.

 

 
Визитата на координатора на американските санкции в София става факт само три дни, след като американското финансово министерство санкционира за корупция по глобалния закон “Магнитски” още петима българи.

 

 
Става въпрос за бившия министър на финансите от ГЕРБ Владислав Горанов, бившия енергиен министър от БСП Румен Овчаров, обвиняемия за шпионаж проруски политик Николай Малинов и двама бивши шефове на АЕЦ “Козлодуй” – Александър Николов и Иван Генов.

 

 


Целта е САЩ да съдействат на усилията на България за борба с корупцията и укрепване на върховенството на закона,
заявиха още от американското посолство в София.

 

 

 

Ръководителят на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ беше в България и в края на август и само няколко месеца по-късно дойде и новата порция санкционирани. На практика това са човекът и службата, които координират всички налагани от САЩ санкции по света, включително и тези, свързани с корупция, тероризъм, както и тези например срещу руски и китайски граждани

 

Възможни са и още списъци по закона “Магнитски”, заяви правосъдният министър Крум Зарков.“Лошото е, че за това носим цената всички ние”, каза той.

 

 

 

В свое изказване пред журналисти днес вицепрезидентът Илияна Йотова също не изключи още хора да бъдат санкционирани по „Магнитски“. „Има сигнали, че този списък ще продължи“, заяви тя.
 

 

“Трябва да се приемат необходимите закони и реформа, както и хората, които качествено да ги изпълняват. Толкова е просто!”, категоричен бе още Зарков.
 

 

По думите му има достатъчно данни, за да се направи разследване по всички твърдения. “Това важеше и за първия път. Но ние нямаме в съдебната власт прокуратура, която да може достатъчно авторитетно и ясно да отсече, така че всички да се съгласят дали това, което е казано, е вярно, или не е”, посочи той.
 

„Трябва ли някой да види този позорен списък, за да си припомни, че такива хора съществуват и те трябва да бъдат разследвани? За мен е много интересен мотивът, който касае Горанов, че е мотивирал определени лица да приемат определено законодателство. Лесно можем да си отговорим кой е имал мнозинство за приемане на законодателство. Прокуратурата не може да чака. Нека веднъж да прояви активност, заяви пред БНР Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и вътрешен министър.
 

 

Прокуратурата трябва да е активната страна и да инициира събиране на доказателства. Има някакви производства. Но прави впечатление ,че предметът на голяма част от тях се разминава с това, което виждаме в мотивите за наложените санкции“
 

 

Прокуратурата ще иска от нас да поемем отговорност и удара от нейното бездействие, посочи Демерджиев в предаването „Преди всички“.
 

 

„Всичко, което имаме, е внесено. Ще се постараем да го допълним максимално в кратък срок, за да няма отново оправдания, че липсват данни. Добре е да организира разпита по делегация на Васил Божков, който не се състоя толкова време, а трябва. Съмнявам се, че Дубай не дава съгласие. Има много варианти това да се случи. Трябва по официален ред да се поискат всички документи, с които разполагат партньорските служби и прокуратури“.
 

 

Демерджиев каза още, че в прокуратурата има десетина производства и проверки, които касаят много високи етажи на властта.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024