Русия

Москва съобщи, че работата на летище Пулково е била прекъсната заради учения на руската ПВО

Москва съобщи, че работата на летище Пулково е била прекъсната заради учения на руската ПВО

 

fighter-jet-63028_640_7260622736740449501_big

 

 

 

 

Руското министерство на отбраната съобщи, че изтребителната авиация е участвала в учения във въздушното пространство на Западна Русия. Информацията дойде, след като по-рано днес летище Пулково в Санкт Петербург беше принудено да спре да приема полети за час, предаде Ройтерс. Руските осведомителни агенции цитираха изявление на военното ведомство, в което се посочва, че са проведени съвместни учения на военните и гражданските въздухоплавателни служби.

 

 

„На 28 февруари дежурните сили на Западната зона за отговорност за противовъздушна отбрана (ПВО) проведоха тренировка за взаимодействие с гражданските органи за управление на въздушното движение. По време на учението дежурните сили за ПВО отработиха действия за откриване, прехващане и идентификация на предполагаема цел –  нарушител (на въздушното пространство – бел. ред), а също и за взаимодействие със службите за спешна помощ и силовите ведомства при възникване на извънредна ситуация“, съобщи министерството, цитирано от ТАСС.

 

 

 

Оттам подчертаха, че практическата част от тренировката е включвала и вдигането на изтребители от състава на дежурните сили за ПВО на Западния военен окръг на Русия, които са извършили полети за отработване на прехващане и идентификация на условна цел нарушител.

 

 

 

По-рано днес властите във втория по големина руски град съобщиха в официалния си канал в социалната мрежа Телеграм, че всички полети от и за летище Пулково са били спрени до 12:00 ч. местно време (09:00 ч. по Гринуич), без да посочат конкретна причина. Според непотвърдена информация в местни медии в района е бил забелязан неидентифициран обект, подобен на дрон.

 

 

Впоследствие руските осведомителни агенции предадоха, че в 12:00 ч. местно време полетите са възобновени и че въведеното временно затваряне на въздушното пространство в радиус 200 километра от Пулково е било отменено.

 

 

Учението не беше обявено предварително и стана причина за пренасочване на полети и за промяна на разписанията на въздушните превозвачи за остатъка от деня, отбелязва Ройтерс.

 

 

 

Данни от специализирания сайт „Флайт Радар 24“ (FlightRadar 24) показаха, че редица самолети, изпълняващи вътрешни полети до Санкт Петербург, са се върнали обратно към летищата, от които са излетели. Затварянето на въздушното пространство засегна и полетите към руския анклав Калининград, тъй като самолетите, летящи към него, трябва задължително да прелетят над Санкт Петербург.

 

 

 

Към 12:00 ч. местно време полетите от и за Санкт Петербург бяха възобновени. На брифинг за медиите след подновяването им говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира причините за едночасовото им прекъсване, но посочи, че президентът Владимир Путин е бил напълно информиран за ситуацията.

Източник: БТА

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024