СВЯТ

Пригожин съсипа Си Ен Ен с отговора си защо „Вагнер“ не наема вече затворници

Пригожин съсипа Си Ен Ен с отговора си защо „Вагнер“ не наема вече затворници

пригожин

 

 

 

 Евгений Пригожин обясни на американски журналист от CNN защо са спрели да набират затворници в групата Вагнер.

 

 

„От пускането на рекламата на Wagner Group, насочена към американската аудитория, получихме повече от 10 милиона заявления от граждани на САЩ, желаещи да се присъединят към нейните редици, за да се бият срещу НАТО.

В момента проучваме около милион американски граждани за работа.

 

 

Затова временно спряхме набирането на доброволци от руските затвори, но ако има съответно искане от Държавния департамент на САЩ, ще набираме и от американски затвори“, каза той.

 

 

 

Пригожин обяви края на набирането на руски затворници в редиците на неговата „организация“ на фона на тежките загуби на наемници в битките с Украйна, предава УНИАН.

 

 

Новината идва от пресслужбата на Пригожин в отговор на запитване от журналисти. Медията споменава, че голяма част от затворниците идват в редакцията им с оплаквания за прекратяване на вербовката.

„Да, наистина е така. Набирането на затворници в ЧВК „Вагнер“ е напълно спряно. Към тези, които сега работят при нас, всички задължения са изпълнени“, коментира още Пригожин.

 

 

 

Набиране на затворници в ЧВК „Вагнер“

 

 

 

 

 

Основателят на ЧВК Вагнер и съюзник на руския президент Евгений Пригожин засили набирането на осъдени за войната в Украйна през юли 2022 г. Според съобщения в медиите той се занимава лично с този случай, като обещава помилване на затворниците в замяна на шест месеца служба в редиците на ЧВК .

 

 

Както се посочва в доклада на Американския институт за изследване на войната (ISW), към ноември 2022 г. значителна част от „вагнеровците“ в Украйна са били затворници . 

 

 

По-късно стана известно за колосалните загуби на ЧВК в Украйна. Както съобщи Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на ОП, въоръжените сили на Украйна са унищожили 77% от руските затворници, изпратени на война в Украйна чрез частната военна компания Вагнер.

 

 

 

Общо Пригожин изпраща на фронта около 40 000 „вагнеровци“. Въпреки това, на фона на значителни загуби, той имаше проблеми с набирането на затворници. Скаутите казват, че още през януари 2023 г. мащабът на набирането е значително намален в сравнение с лятото-есента на 2022 г.

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024