Здраве

Разследване: Нов обрат със смъртта на бебето и родилката от Луковит, ето какво се е случило

Разследване: Нов обрат със смъртта на бебето и родилката от Луковит, ето какво се е случило

 

ezgif-4-cfc1a2456a

 

 

Трагедията с починали родилка и бебе от Луковит разтърси цяла България. Националните телевизии у нас, волно или неволно, вменяват вина за фаталния изход на болницата в Бяла Слатина. Резултатите от съдебно-медицинската експертиза обаче все още не са готови, а именно те ще хвърлят яснота върху причината за трагичната развръзка. Дотогава трябва да се вземат предвид и други фактори, които може би имат връзка със смъртта на бебето и младата жена.

 

Раждането на 26 януари е преминало нормално. Медиците, довели малкото момиченце на бял свят, са с дългогодишен опит и не са установили никакви усложнения. Три дни по-късно бебето и майката са изписани в добро общо състояние и без никакви признаци за влошено здраве. Близо седмица след това близките не са установили нищо тревожно, съобщава BulNews.

 

 

 

Чак три дни след като детето спряло да се храни, семейството потърсило лекарска помощ в спешния център в Луковит. За съжаление пеленачето така и не дочакало линейката, с която да бъде откарано в ловешката болница.

Майката се влошила още същия ден, като вдигнала висока температура. Тя обаче била получила мастит, което най-вероятно е вследствие на задържането на кърма. Едва няколко дни след това била откарана от близките си отново в белослатинската болница.

 

 

 

Там родилката била прегледана от завеждащият АГО д-р Йордан Икономов и колегите му д-р Славчо Тодоров и д-р Петър Ангелов. Веднага е извикан и дежурният реаниматор д-р Иванова, както и кардиологът д-р Шимбов за консултация. По думите на лекарите, жената била в критично състояние. Самите близки заявили, че тя не е яла от 5 дни и не е пила вода от 3. Кръвното ѝ налягане било 40 на 0 и тя колабирала в ръцете на медиците.

 

 

 

Въпреки тежкото състояние на жената, лекарите дали всичко от себе си и успели да я стабилизират. Направените изследвания показали висок CPR, но кръвното ѝ налягане вече било 85 на 40 и тя била контактна.

 

 

 

Лекарският консилиум взел решение да насочи жената към база с по-високо ниво на компетентност. След като състоянието ѝ било стабилизирано, то вече позволявало тя да бъде транспортирана с линейка. Направен бил контакт с частна болница в Плевен, откъдето се съгласили да приемат жената.

 

 

 

Напълно оборудвана линейка потеглила от белослатинската болница около 13 часа на 9 февруари, около 3 часа след пристигането на жената. Отзад с нея пътувал лекар, който следял състоянието ѝ и дори си говорел с нея. Още по път обаче от частната болница се обадили и заявили, че отказват да приемат пациентката, която била здравно неосигурена заради липсата на родилно отделение.

 

 

 

 

Екипът в линейката взел решение, вместо да губи ценно време във връщане в посока Враца или София, да продължи към Плевен и да потърси помощта на университетската болница „Георги Странски“. Специализираният автомобил се насочил директно към база 2, където се помещава АГО-то, но там отново се сблъскали с липсата на съпричастност у колегите си, които отказали да приемат пациентката.

 

 

Тогава линейката поела към база 1, където е Спешното приемно отделение на университетската болница. От там все пак се съгласили да приемат жената и след бюрократичните процедури, тя отново била откарана към база 2, където най-после благополучно била приета. Това станало едва към 17 часа, през което време лекарите от Бяла Слатина били неотлъчно до пациентката.

 

 

 

Не е ясно какво е станало от тук насетне. Известно е, че жената е претърпяла операция, при която е отстранена цялата ѝ матка. Какви са причините за взетото от лекарите в Плевен решение – не е ясно. Факт е обаче, че на сутринта тя починала.

 

 

 

От ръководството на МБАЛ „Бяла Слатина“ са категорични, че лекарите са направили всичко възможно за жената и бебето ѝ. След раждането поводи за притеснение не е имало, а при повторния прием на жената тя е била реанимирана успешно и от критично, състоянието ѝ било стабилизирано.

 

 

 

От тази информация изглежда, че лекарите в Бяла Слатина са взели адекватни мерки при създалата се ситуация. Има 10 дни – от изписването на жената до нейната смърт, през които би могло да се получат какви ли не усложнения. Няма данни за условията, в които са пребивавали родилката и бебето, нито за състоянието им през това време.

 

 

 

Странно е и решението на лекарите в Плевен да извършат хистеректомия, която се налага като изключително крайна мярка. Известно е, че преди процедурата е взета хистология, но резултатите от нея все още не са ясни, като най-вероятно те ще излязат наяве едва след като завърши насрочената съдебно-медицинска експертиза.

 

 

 

Любопитен е и фактът, че близките на жената първоначално отказали аутопсия. При подобно трагично стечение на обстоятелствата, при толкова млад човек, е логично те да искат да получат отговори какво е довело до фаталния изход. Едва след като прокуратурата в Плевен се самосезирала и е започнато досъдебно производство, е била назначена аутопсия, която по категоричен начин да докаже причината за смъртта.

 

 

 

Междувременно тече както вътрешна проверка в МБАЛ „Бяла Слатина“, така и на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Докато всички обстоятелства не бъдат изяснени, подобно вменяване на вина е недопустимо и следва да бъдат разгледани всички възможности, които може би имат отношение към трагичната развръзка.

 

Блиц

Здраве

More in Здраве

Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023