Политика

Рашидов за О’Брайън: Това е груба и агресивна намеса във вътрешните работи на суверенна държава

Рашидов за О’Брайън: Това е груба и агресивна намеса във вътрешните работи на суверенна държава

1010x570 (3)

 

 

 

Председателят на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов изрази си разочарование и възмущение от изказването на Джеймс О’Брайън – ръководител на Службата за координация на санкциите в администрацията на президента Джо Байдън.

По-рано днес американецът се разпореди за дневния ред на новото Народно събрание и за законите, които трябва да бъдат приети, като нареди всички партии да приемат закона за независим главен прокурор.

„Освободил съм председателското място в парламента, ако е толкова загрижен, да идва да управлява. Ако не – да се прибира в Америка и да си решава техните проблеми! Никой не го е молил за помощ“, коментира за ПИК Вежди Рашидов.

Припомняме, че О‘Брайън е ръководител на Службата за координация на санкциите в администрацията на президента Джо Байдън. Същият е на 4-дневно посещение у нас, след като Министерството на финансите изкара нов списък „Магнитски“.

Вчера американецът се срещна с президента Румен Радев и правосъдния министър Крум Зарков, а днес в интервю за БНР първият закон, който ще приеме новото НС, да е законът за главния прокурор.

Ето какво каза още Вежди Рашидов: 

„Някои хора минаха всички възможни граници. Недопустимо е един човек да дойде в дома ни и да ни казва как да живеем. В моя дом аз решавам сам своите проблеми, затова е добре всеки да решава своите проблеми.

А колкото до наставническия тон и господарското самочувствие, то на г-н О’Брайън трябва да му подскажа, че това е груба и агресивна намеса във вътрешните работи на суверенна държава. Главният прокурор на българската държава е избран от висш орган на съдебната власт и това е органът, който има законното право да избира и да освобождава български магистрат, в това число и главния прокурор.

Изумен съм от овчедушието и робските комплекси на нашето общество и от мълчанието за суверенитета на държавата. Аз лично нито имам желание, нито бих си позволил да давам съвети на който и да е, а най-малко на американската държава, независимо от това, че аз също бих имал много забележки – от президента Джо Байдън до някой висш чиновник, но аз съм човек, чийто морал не позволява да се бъркам в живота и работата на който и да е друг, а камо ли на великата американска страна.

Затова открито казвам: не разбирам откъде е това надменно господарско самочувствие, да идва някой да ни казва как трябва да живеем и за какво. В живота има нещо, което е неприкосновено – това е личният ни избор. Това е свободата и това е демокрацията. А останалото е – сами се сещайте… Иначе, ако г-н О’Брайън иска само да ни гостува, вратите ни са отворени, ние сме гостоприемен народ.“

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024