Политика

Росен Христов: Русия е поискала неустойка от България след спирането на доставките от „Газпром“

Росен Христов: Русия е поискала неустойка от България след спирането на доставките от „Газпром“

ministar-hristov-razkri-che-gazprom-208

 

 

Русия е поискала неустойка към България след спирането на доставките от „Газпром“.

 

 

 

Това каза в „Денят започва“ на БНТ енергийният министър Росен Христов. По думите му подробности по темата не могат да бъдат изнасяни.

 

 

 

 

Русия търси пари от България заради спрените през миналата година доставки на природен газ. В момента тече кореспонденция с „Газпром“ заради „определени претенции за определени суми“. Заради конфиденциалност Христов отказа да посочи каква е сумата.

 

 

 

 

„Искат да им платим нещо, което смятат, че им дължим. Водим консултации с компетентни юристи. По този договор нещата са под контрол“, уточни министърът.

 

 
Предявени са претенции за нещо, което те смятат, че им дължим. Всички стъпки, които в момента се предприемат, е да се защитят българските интереси, всичко се прави с консултация с компетентни юристи и нещата с този договор са под контрол“.

 

 

 

Росен Христов добави, че и сега страната ни купува природен газ от същите търговци, с които е работило и правителството на Кирил Петков. Той обаче уточни, че тогава не е имало търгове, на които да се предложи най-добра цена и също така не се е изисквал сертификат за произхода на природния газ. Затова имало и толкова големи надценки, заради които бившият енергиен министър Александър Николов беше обвинен от прокуратурата.

 

 

 

 

Ние и в момента търгуваме с всички тези търговци, не не в тях е вината. Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Те са получавали по-високи оферти и е нормално да сключат такава сделка. Същите търговци сега дават много по-добри оферти, отстъпките са до 10 пъти по-големи от тогавашните цени„, каза Христов.

 

 

 

 

По думите му най-големият проблем сега е скъпият газ, купен през август септември миналата година, тъй като той е нагнетен в газохранилището „Чирен“. Той обясни, че като започне да се вкарва в микса, това ще повлияе на крайната цена значително.

 

 

 

 

Енергийният министър допълни, че България става сериозен фактор в региона при търговията на природен газ. Според него благодарение на договорите с Турция и Гърция за използване на терминали за обработка страната ни може да помага с осигуряването на втечнен газ за цяла Югоизточна Европа.

 

 

 

 

По повод повдигнатите обвинения срещу бивши управляващи за нанесени щети на „Булгаргаз“, Христов коментира, че не иска да се намесва в обвинения и да ги интерпретира.

 

 
Съдебната система трябва да си свърши работата. Дал съм показания, цялата поискана информация от министерството и „Булгаргаз“ е предоставена. Вярвам, че е обработена и обвиненията са повдигнати на база факти“.

 

 

 

Тезата, че обвиненията са повдигнати, защото е спрян договорът с „Газпром“, са абсолютно необосновани, тъй като решението да спрем да плащаме според изискванията е изцяло на бившето правителство, посочи той. Европейски държави обаче все още продължават да плащат по същата схема без никакъв ущърб на санкциите.
„И Гърция, и Унгария, Германия. Много държави продължават да купуват руски газ с намаляващи темпове“.
Оборотът на „Булгаргаз“ е за милиарди, така че дори най-малкото отклонение в надценката струва милиони.

 

 

 

 

Той коментира, че до встъпването на служебното правителство нищо не е направено, за да се осигури алтернатива на руския газ.

 

 
„Не спряхме да купуваме руски газ – всичкият газ, който е купуван от април до август – септември, е купуван без да се искат сертификати за произход. В момента купуваме изключително чрез тръжни поцедури и при всяка покупка се изисква сертификат за произход, който да гарантира, че газът не е руски“, каза Росен Христов.

 

 

 
„Ако трябва да да си разрушим енергетиката, за да направим драскотина на руската енергетика, няма да го допуснем“.

Така служебният министър на енергетиката Росен Христов коментира пред БНТ вчерашното изказване на президента Румен Радев от Брюксел, в което обяви, че България ще наложи вето, ако Европейският съюз гласува нов пакет от санкции срещу Русия, които засягат ядреното гориво.

 

 

 

 

Христов обясни, че АЕЦ „Козлодуй“, който към момента използва изцяло руско ядрено гориво, произвежда около една трета от електричеството в страната. По думите му „ще има мащабни щети върху икономиката и енергетиката“, ако се спрат доставките.

 

 

 

 

Министърът каза още, че всички притеснения на България са описани пред Европейската комисия.

 

 

 

 

Той допълни, че през следващите 50 години е подсигурено съхранението на обработеното ядрено гориво. В момента пък се работи по заместване на руските резервни части за реакторите. Там проблемът обаче е трудното им сертифициране

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024