СВЯТ

Русия прекрати участието си в договора за контрол на ядрените оръжия. САЩ обмислят изпитания на ядрени бойни глави

Русия прекрати участието си в договора за контрол на ядрените оръжия. САЩ обмислят изпитания на ядрени бойни глави

 

оръжие

 

 

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Русия преустановява участието си в договора „Нов СТАРТ“ за контрол на стратегическите нападателни оръжия, предадоха световните агенции.

 

 

Путин подчерта, че страната му преустановява участието си, а не се оттегля от договора за ограничаване на ядрените бойни глави.

 

 

„Принуден съм да обявя днес, че Русия прекратява участието си в Договора за съкращаване на стратегическите оръжия. Повтарям, тя не се оттегля от договора, не, тя преустановява участието си“, посочи държавният глава.

 

 

Путин заяви, че за да може Русия да възобнови работата си по договора, тя трябва да разбере как ще бъде отчетен съвкупният ударен арсенал на НАТО.

 

 

„Преди да се върнем към обсъждането на този въпрос (за продължаването на действието на договора СТАРТ ), трябва да разберем за себе си какво претендират такива страни от Северноатлантическия алианс като Франция и Великобритания и как ще отчитаме техните стратегически арсенали, т.е. съвкупния ударен потенциал на алианса“, заяви руският президент.

 

 

Според Путин някои американски политически фигури мислят за изпитания на ядрени оръжия, а Вашингтон разработва нови видове ядрени бойни глави.

 

 

„Знаем цялата предистория, знаем, че гаранционните срокове за бойно използване на някои видове ядрени бойни глави изтичат. Знаем го много добре и в тази връзка някои хора във Вашингтон мислят за възможността за реални изпитания на ядрените си оръжия, като се има предвид фактът, че САЩ разработват нови видове ядрени бойни глави. Има такава информация“, каза държавният глава.

 

Гласове

СВЯТ

More in СВЯТ

джейк

Вашингтон призна: Реалността е, че Путин е президент на Руската федерация

март 19, 2024
путин-3

Путин е преизбран за пети мандат начело на Русия с над 85% от гласовете

март 18, 2024
60793cd265cd0

Байдън нарече Путин „разбойник“ и „диктатор-убиец“. Русия реагира: Безсилието на Вашингтон е видимо, търпят провал след провал

март 16, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
b961399cc738c5a3ac41e095df987468

Киев пред военен преврат? Украинската армия се готви да превземе парламента и да свали президента Володимир Зеленски

март 14, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024