СВЯТ

САЩ и НАТО с остра реакция на обявеното от Путин излизане на Русия от договора СТАРТ

САЩ и НАТО с остра реакция на обявеното от Путин излизане на Русия от договора СТАРТ

 

белия дом

 

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че съжалява за решението на Русия да прекрати участието си в новия Договор за стратегическите оръжия (СТАРТ) със Съединените щати, предаде УНИАН.

 

 

 

Говорейки на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба и външния министър на Европейския съюз Жозеп Борел, Столтенберг призова Москва да преразгледа този ход.

Изявленията му бяха направени малко след като руският президент Владимир Путин отправи посланието си към Федералното събрание.

„Съжалявам за решението на Русия да спре участието си в новия Договор за стратегически оръжия. С днешното решение цялата архитектура за контрол на въоръженията беше демонтирана. Настоятелно призовавам Русия да преразгледа решението си“, каза генералният секретар на НАТО.

 

 

 

Подписан през 2010 г. за 10 години, Договорът ограничава стратегическите пускови установки и ядрени бойни глави на Руската федерация и САЩ съответно до 700 и 1550. Договорът може да бъде продължен за срок от 5 години при добра воля на всяка от подписалите го страни.

Столтенберг отхвърли и твърдението на Путин, че Киев и неговите западни съюзници са виновни за войната, като припомни, че самата Русия е агресор.

„Путин беше този, който започна тази империалистическа завоевателна война… Както президентът на Руската федерация даде ясно да се разбере днес, той се готви за нова война… Путин не трябва да печели… Би било опасно за нашата сигурност и за целия свят“, той каза.

 

 

 

Решението на Русия да прекрати участието си в новия Договор за намаляване на стратегическите оръжия (СТАРТ) е безотговорно и Съединените щати ще наблюдават внимателно какво всъщност прави Москва. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от „Ройтерс“.

Изявлението на Русия, че спира участието си, е крайно неуместно и безотговорно, посочи той в Атина.

„Ще следим внимателно, за да видим какво всъщност прави Русия. Разбира се, ще се уверим, че във всеки случай сме позиционирани по подходящ начин за сигурността на собствената ни страна и тази на нашите съюзници“, подчерта Блинкън.

 

 

 

Блинкън остави отворена вратата за подновяване на преговорите по всяко време.

„Оставаме готови да говорим за ограничения на стратегическите оръжия по всяко време с Русия, независимо от всичко друго, което се случва в света или в нашите отношения“, подчерта той.

Светът очаква двете най-големи ядрени сили да действат отговорно, добави Блинкън.

Путин обяви спирането на участието на Русия в Договора за стратегическите нападателни оръжия

 

 

На 21 февруари, по време на посланието си пред Федералното събрание, Путин обяви временно прекратяване на участието на Русия в Договора за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения.

„Всичко е в миналото. Нашите отношения са влошени“, каза той.

В същото време лидерът на Руската федерация посочи, че не става въпрос за оттеглянето на Русия от Договора, а за прекратяване на участието.

 

 

 

Путин за войната в Украйна

„Те (Западът) отприщиха войната и ние използваме сила, за да я спрем. Именно те пуснаха духа от бутилката, потопиха цели региони в хаос“, каза Путин по време на обръщение към Федерално  събрание .

Руският президент Владимир Путин не иска мир, готви се за ново настъпление в Украйна.

Както съобщава кореспондент на УНИАН, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза това на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба и върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел, коментирайки днешното послание на Путин.

„Това, което видяхме днес, е, че президентът Путин не се готви за мир, той се готви за война, за нови офанзиви. Той се готви да изпрати повече войски, повече оръжия в Украйна“, каза Столтенберг.

 

 

 

Той отново подчерта необходимостта от подкрепа за Украйна.

„Така че трябва да подкрепим Украйна, защото това ще бъде трагедия за Украйна, но и опасност за всички нас, ако Путин победи в Украйна“, добави Столтенберг.

 

 

 

Ще има ли нова офанзива – какво казват експертите

Военно-политическият наблюдател Александър Коваленко е убеден, че на 24 февруари са възможни нови ракетни удари , но не и офанзива, подобна на тази, която се проведе на този ден преди година.

Според командващия Обединените сили на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Сергей Наев, настъпление от Беларус също е малко вероятно, тъй като врагът не разполага с достатъчно сили на територията на Беларус.

На 15 февруари президентът на Украйна Володимир Зеленски изрази убеденост, че украинските бойци ще пресекат всякакви опити на Русия да завладее инициативата на бойното поле.

 

 

 

Какво представлява договорът „Нов СТАРТ“?

Договорът „Нов СТАРТ“ беше подписан през 2010 г. от тогавашните президенти на САЩ и Русия, Барак Обама и Дмитрий Медведев, и предвижда ограничаване на броя на стратегическите ядрени глави, които САЩ и Русия имат право да разполагат.

Споразумението влезе в сила през 2011 г. и срокът му на действие бе удължен с пет години през 2021 г., след като Джо Байдън встъпи в длъжност като държавен глава на Съединените щати. „Нов СТАРТ“ дава възможност на американски и руски инспектори да гарантират, че двете страни спазват уговорените условия.

 

 

 

Въпреки това проверките бяха временно преустановени през март 2020 г. заради пандемията от новия коронавирус.

Миналата година бе предвидено да бъдат проведени преговори между Москва и Вашингтон в Египет, но Русия ги отложи и нито една от двете страни не предложи нова дата.

По-рано този месец Русия каза, че иска договорът да остане в сила, въпреки че определи подхода на САЩ към контрола върху въоръжаването като деструктивен.

 

 

 

Русия и САЩ, които притежават общо около 90 процента от ядрените бойни глави в света, подчертаха, че на всяка цена трябва да се избегне война между ядрените сили.

Въпреки това руската инвазия в Украйна тласна двете страни най-близо до пряката конфронтация за последните 60 години.

САЩ обвиниха Русия в нарушаване на договора, като посочиха, че тя не допуска извършването на инспекции на своя територия.

 

Блиц

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024