СВЯТ

Руски кораби с 90 ракети се прицелиха в Украйна, започва ли първият етап от настъплението?

Руски кораби с 90 ракети се прицелиха в Украйна, започва ли първият етап от настъплението?

етап

 

 

Руските военни са нанесли ракетни удари срещу енергийни обекти на украинския военно-промишлен комплекс. Столицата Киев, градовете Одеса и Днипро все пак ще избегнат режим на тока, докато текат възстановителните дейности, съобщи енергийният оператор на страната.

 

 

Три руски ракети С-300 са поразили източния украински град Харков, съобщи областният управител Олег Синегубов. Повреден е инфраструктурен обект. Няма информация за жертви и за мащабите на щетите на този етап.

 

 

Според съобщения от Киев временно са загубени основни производства на ток и топлоенергия. Украински представители дават сведения, че руска офанзива в Източна Украйна вече е в ход. По британски оценки руските сили напредват северно от Бахмут, но срещат затруднения при Угледар.

 

 

 

В Черно море има 11 кораба на противника, от които 2 са носители на крилати ракети „Калибър“, пише УНИАН.

 

 

Според пресцентъра на командването на Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна вражеските кораби в Черно море са вдигнати по тревога. Общият им капацитет е 16 ракети.

В Средиземно море има 10 руски кораба, от които 5 са носители на крилати ракети „Калибър“, общият им капацитет е 72 ракети.

 

 

Съобщава се също, че през изминалото денонощие части на ВМС на Украйна са унищожили две вражески ракети.

 

Скриншот с Facebook

 

Руската федерация многократно е нанасяла удари по Украйна с „Калибър“. В навечерието на масирана вражеска атака на 14 януари украинската армия регистрира подозрителна активност на флота на нашествениците в Черно море.

 

 

 

На 17 януари 2023 г. украинските военни засякоха шест руски ракетоносители с общо снаряжение от 44 ракети „Калибър“.

 

 

Към 19 януари 2023 г. Русия държи в Черно море 11 военни кораба. Общият брой на „Калибър“ – 40 ракети.

 

 

На 21 януари беше съобщено, че в Черно море има пет руски ракетоносеца, а общият капацитет е приблизително 36 ракети „Калибър“.

 

 

Наталия Гуменюк, говорител на оперативното командване „Юг“ на въоръжените сили на Украйна, предупреди, че врагът продължава активно да се готви за нанасяне на нови удари по континентална Украйна. Според нея това се доказва по-специално от активността на вражески дронове в южната част на страната.

 

 

На 24 януари 2023 г. ОК Юг предупреди за опасността, тъй като Русия увеличи броя на корабите в морето.

 

 

Въпреки прогнозите, че Русия ще започне мащабна офанзива, това все още не се е случило. Сега се движи по пет направления на украинския фронт. Това е посоката към Купянск, Лиман, боевете в района на Бахмут, Авдеевка и в посока Угледар.

 

Пока новое широкомасштабное наступление РФ не началось, говорит эксперт / фото facebook.com_GeneralStaff.ua

 

 

Това каза в интервю за „Обозревател“ военният експерт Владислав Селезньов. Руснаците привличат голям брой сили и средства, включително и в района на Угледар. Но те търпят големи загуби, нямат успех.

 

 

Експертът казва, че това е само първият етап от мащабна офанзива на Руската федерация, разузнаването е в сила. Затова е твърде рано да се каже, че руската атака е зациклила. Според Селезньов сега нашествениците струпват сили и средства в южната част на Запорожка област, на територията на Луганска област.

Селезньов: російський наступ ще не захлинувся, є тенденція до загострення. Інтерв'ю

 

 

„Ситуацията има тенденция да ескалира. Все още не бих казал, че планът на армията на Путин е напълно провален. Между другото, относно Бахмут, мисля, че в рамките на следващите два дни ще имаме разбиране за ситуацията“, каза Селезньов.

 

 

Той добави, че за въоръжените сили на Украйна е много важно да държат не самите позиции в Бахмут, а пътищата, свързващи Бахмут с континента, защото от това зависи логистиката на украинските гарнизони там.

 

 

Белият дом смята, че Русия планира да започне офанзива на украинска територия през пролетта. И през зимата тя предприе тактиката да изтощи украинците и да възстанови собствените си сили.

 

 

Украинското разузнаване твърди, че Русия няма ресурсите да започне нова масирана офанзива на годишнината от пълномащабната война. Но все пак някъде ще има опити за пробиване на украинската защита.

 

 

 

Foreign Policy съобщи, че руските войски са събрали 1800 танка, 3950 бронирани машини, 2700 артилерийски системи, 810 РСЗО, 400 бойни самолета и 300 хеликоптера за настъпление срещу Украйна.

 

 

Военният експерт Олег Жданов е убеден, че Русия няма да може да организира същото настъпление, каквото беше на 24 февруари миналата година.

 

 

 

От началото на „специалната военна операция“ в Украйна руските въоръжени сили са унищожили почти 3,1 хиляди вражески безпилотни летателни апарата, пишат чуждестранните агенции. Това съобщи официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков.

 

 

„Общо от началото на специалната военна операция са унищожени 384 самолета, 207 хеликоптера, 3088 безпилотни летателни апарата, 403 зенитно-ракетни комплекса“, се казва в доклада.

 

 

В същото време руските военнослужещи са унищожили 7826 танка и други бойни бронирани машини, 1015 бойни машини РСЗО, 4061 полеви артилерийски оръдия и минохвъргачки и 8326 единици специална военна техника.

 

 

По-рано Конашенков съобщи, че за денонощие руските военни са унищожили 95 бойци на ВСУ в южно-донецкото направление. Произведената в САЩ артилерийска система M109 също беше елиминирана.

 

Блиц

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024