Европа

Съюзът на германските военнослужещи: От наличните 300 танка „Леопард“ само 30% са боеспособни

Съюзът на германските военнослужещи: От наличните 300 танка „Леопард“ само 30% са боеспособни

 

1010x570 (3)

 

 

От 300 танка „Леопард“, които са на въоръжение в германската армия, само 30% са боеспособни. Това заяви председателят на Асоциацията на Бундесвера Андре Вюстнер в интервю за в. „Билд ам Зонтаг“.

По негови думи германската армия не е поръчала нито една самоходна гаубица извън изпратените миналата година на Украйна. „Останалите гаубици вече се извеждат от въоръжение и се използват за резервни части. В резултат на това материалната боеготовност на нашите артилерийски сили продължава да намалява“, посочи Вюстнер.

 

 

 

Той отбеляза, че военната помощ за Киев е създала „допълнителни празноти“ във въоръжените сили на Германия.

 

 

„Съмнявам се, че ще можем да изпълним задълженията си към НАТО от 2025 г.“, заяви Вюстнер и добави, че Германия е има ангажимент да допринесе с около 60 самолета, 20 кораба и 7000 превозни средства към колективната сигурност на алианса.

Той допълни, че 100-те милиарда евро, които германските власти са отделили за модернизация на армията, не са достатъчни.

 

 

 

„Всеки политик знае, че 100 милиарда не са достатъчни. Комисарят за въоръжените сили правилно каза, че Бундесверът се нуждае от 300 милиарда евро в бъдеще.“

В заключение Вюстнер изрази мнение, че конфликтът в Украйна „няма да приключи тази година“.

 

 

 

„Без САЩ Украйна отдавна щеше да е загубила войната. Европейците загубиха твърде много военни способности през последните години, просто разчитайки на САЩ. С президент като Джо Байдън трансатлантическият съюз издържа, но се притеснявам какво ще се случи след неговото президентство. Сега всички европейци трябва да си напишат домашното и да увеличат приноса си към европейската архитектура на сигурността.“

 

 

 

 

По данни от 2019-а година въоръжените сили на Русия разполагат с най-големия брой танкове в света. Руските бронетанкови сили са сравними с общия брой танкове, с които разполагат всички страни членки на НАТО.

 

 

 

 

Русия разполага с около 22 хил. танка, докато САЩ и Канада общо имат 18 хиляди единици тежка бронирана военна техника. Страните от Европа, които членуват в НАТО, разполагат с 11 хил. танка, като Турция разполага с най-голям брой танкове (около 3,2 хил. единици).

 

 

 

За сравнение на ИЗточния фронт през Втората Световна война Вермахтът разполага с 3 350 танка от всички видовe=

 

 

Източници: bild.de,  news.bg

 

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024