Политика

“Тренд”: Тежка битка за първото място! ГЕРБ запазват 25,6%, ПП и ДБ дръпват напред до 24,8%

“Тренд”: Тежка битка за първото място! ГЕРБ запазват 25,6%, ПП и ДБ дръпват напред до 24,8%

 

тренд

 

 

 

Интригата на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април наистина ще бъде ГЕРБ или обединението между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ще е първа политическа сила.
За пръв път ПП и ДБ се изследват като коалиция и резултатът им е малко след този на ГЕРБ. Заедно те нито губят, нито печелят гласове, сочи проучване на „Тренд“.

„Възраждане“ продължава да набира електорат, сочи още проучването.

 

Формулата за следващото Народно събрание е 5+1 формации с парламентарно представителство, показва новото национално представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Още преди официалното обявяване на предизборната коалиция между “Продължаваме промяната” и “Демократична България” “Тренд” тества тяхно евентуално обединение. На въпрос с предварително зададени опции ГЕРБ и обединението между “Продължаваме промяната” и “Демократична България” са със сходна електорална подкрепа. ГЕРБ запазва минимално предимство с по-малко от процент пред предизборната коалиция.

 

Партията на Бойко Борисов се ползва с подкрепата на 25,6% от гласуващите, докато обединението между “Продължаваме промяната” и “Демократична България” с 24,8% от гласуващите.

Според данните предизборната коалиция успява да събере електоратите на двете формации и не се регистрира отлив вследствие на обединението. Засега не се отчита и бонус от него.

В подредбата по-надолу не се наблюдават структурни промени в сравнение с предходните няколко месеца.

Третото място остава за ДПС с 12,8%. “Възраждане” достига нива от 11,9% сред гласуващите.

Пета е БСП с 8,9% от твърдо решените да отидат до урните на 2 април. Реални шансове за парламентарно представителство запазва “Български възход” с 4% сред гласуващите.

Предизборната кампания ще се окаже решаваща за партията на Стефан Янев.

На дистанция от парламентарната бариера, но над 3% остава “Има такъв народ”. Опцията “не подкрепям никого”, която ще присъства и в самия изборен ден, продължава да събира сравнително висок процент (4,8%).

Оценката за работата на правителството и президента през февруари частично възстановява регистрирания януарски спад. Първият месец в годината традиционно отчита най-песимистични нагласи най-вече поради отминалите празници, очакванията за по-студено време и по-високи сметки за комунални услуги.

През февруари 26% от българите дават положителна оценка за работата на правителството, а 58% отрицателна. За президента 43% дават положителна оценка, а 47% – негативна. Подкрепата и за двамата е по-висока с 4% в сравнение с януари.

Половин година след встъпването в длъжност на служебния кабинет на Гълъб Донев тествахме и отношението към всеки един от служебните министри. Начело на класацията с най-положителна оценка и най-висока разпознаваемост е министър-председателят Гълъб Донев (40%).

Първите петима министри с най-висок брой положителни оценки са Весела Лечева (32%), Иван Демерджиев (31%), Крум Зарков (26%), Атанас Пеканов (25%) и Димитър Стоянов (24%). Те са и най-разпознаваемите лица от служебното правителство.

След тях се нареждат Асен Меджидиев (21%), Росен Христов (20%), Лазар Лазаров (19%) и Иван Шишков (19%).

Останалите служебни министри са по-слабо разпознаваеми. Теренът на проучването започна ден след встъпването в длъжност на новия министър на културата Найден Тодоров, който очаквано засега е най-неразпознаваемото лице в кабинета.

От “Тренд” правят уточнението, че резултатите от електоралния въпрос не отчитат втория списък със санкционирани лица по закона “Магнитски”, който беше публикуван на 10 февруари следобед. Теренната работа на настоящото изследване е завършила на 11 февруари.

Политика

More in Политика

папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024
габи-1

Свърши се! Мария Габриел внесе в Народното събрание писмо, че оттегля кандидатурата си за премиер

март 25, 2024