СВЯТ

Ексклузивно: Съдът в Хага издаде заповед за арест на Путин, отговорът на Русия не закъсня

Ексклузивно: Съдът в Хага издаде заповед за арест на Путин, отговорът на Русия не закъсня

 

na-lov-za-putin-zapadat-razchita-na-oligarsite-slujitelite-po-sigurnostta-i-mafiata-video-4

 

 

Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за ареста на руския президент Владимир Путин. Той е обвинен във военни престъпления, извършени в Украйна. 

 

 

Путин се се предполага за отговорен за военното престъпление, незаконна депортация на деца и за незаконното им прехвърляне от окупираните райони на Украйна в Руската федерация, се казва в изявлението от Хага.

Той е обвинен и за „неспособността му да упражнява контрол над цивилни и военни подчинени, които са извършили действията“.

 

 

 

Заповед за арест има и за Мария Лвова-Белова, която е комисар по правата на децата при президента на Руската Федерация.

 

 

Москва нееднократно е отричала обвиненията в зверства от страна на руските сили при продължаващата повече от година инвазия в съседна Украйна.

 

 

Съдиите обмисляли издаването на тайни заповеди, но крайното им решение е, че оповестяването им може да допринесе за предотвратяването на по-нататъшно извършване на престъпления.

 

 

Нито Украйна (която обаче засили взаимодействието със съда), нито Руската федерация са страни по Римския статут на МНС. Съдът обаче има юрисдикция в Украйна, в съответствие с две декларации, подадени от Украйна.

 

 

 

 

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова подчерта в коментар в Телеграм, че Русия не е страна по Римския статут на МНС и не носи отговорност пред него. „Русия не си сътрудничи с този орган, а заповедите за арест, издадени от Международния съд, за нас са нищожни“, пише тя в социалната мрежа.

 

 

 
За плановете на съда да започне първите дела за войната в Украйна се говори от миналата седмица, когато за това писа и „Ню Йорк таймс“, но дали Путин ще бъде на прицел, не бе известно.

 

 

Днес МНС заявява, че е обмислян вариантът заповедите да се издадат, без да се оповестяват, за да бъдат защитени жертвите и свидетелите и да се повиши ефективността на разследването.

 

 

 

Впоследствие е решено, че публичното потвърждаване ще „допринесе за това да се предотврати по-нататъшното извършване на престъпления“.

 

СВЯТ

More in СВЯТ

960x540 (1)

Кулеба с тежка закана: След края на войната ще бъде потърсена отговорност от държавите, които се отнесоха лошо с Украйна

март 17, 2023
phpsugcqb_559x345

„Дейли Мейл“: Британците са в шок от огласен брутален руски военен отговор на провокации на Лондон

март 17, 2023
1010x570

Руски военни са открили падналия американския дрон в близост до разклонение на „Южен поток“

март 16, 2023
zaharova-vtorata-po-golemina-banka-v-shveicaria-potana-1

Захарова: Втората по големина банка в Швейцария потъна

март 16, 2023
rusnatsite-uspiaha-da-se-doberat-142

ABC News: Възможно е руснаците да се доберат до останките на сваления американски дрон

март 16, 2023
посланик

Посланикът на Русия в САЩ: Нападение над руски самолет в неутрално небе ще бъде обявяване на война

март 16, 2023