Здраве

Жена роди в коридора на спешното отделение в болница в Сливен

Жена роди в коридора на спешното отделение в болница в Сливен

 

167872848747387

 

 

Българка стана майка след необичайно раждане.

 

 

Жена на 26 години от Ямбол роди в коридора на Отделението по спешна медицина в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен, съобщиха от областната болница. Според началника на отделението д-р Тодор Суванков случаят е уникален, защото става дума за раждане на бебе със седалищно предлежание, предаде БТА.

 

 

„Освен че е рядък, този случай е драматичен и отговорен. Раждане по нормален път на бебе със седалищно предлежание би затруднило всеки един опитен акушер-гинеколог, а това, че се случва в почти полеви условия, без родилна зала и подходящи условия, го прави още по-отговорен и драматичен. При бебета със седалищна позиция, при над 90 процента от случаите, раждането се извършва с планирано секцио“, каза д-р Суванков.

 

 

Родилката е транспортирана до сливенската болница със собствен транспорт на 6 март, около 21:30 часа. Раждането е започнало в автомобила. Бързата реакция на дежурния лекар д-р Стефка Плачкова, която е специализирала акушерство и гинекология, е помогнала в критичната ситуация.

 

 

 

„Бебето беше до раменете навън и беше посиняло. Установих, че няма сърдечна дейност. Веднага се обадихме на дежурните в Отделението по акушерство и гинекология, но прецених, че ситуацията е критична и трябва да действаме веднага и всяка минута е ценна. Майката съдействаше при манипулацията и до три минути бебето излезе, възстановихме сърдечната дейност и то простена“, каза д-р Плачкова.

 

 

 

След това с екипа на отделенията по акушерство и гинекология и неонатология детето и майката са преместени от Спешното отделение. За родилката това е пето дете.

 

 

 

„Всяка секунда е била ценна и екипът е действал бързо и адекватно, в резултат на което раждането е завършило успешно. Бебето е било задушено, с усукана пъпна връв. Нямало е дишане и сърдечна дейност, наложила се е реанимация, която е възстановила жизнените показатели. За моя 25-годишен стаж, това е първият случай такова бебе да се роди тук . Със сигурност д-р Плачкова е спасила един човешки живот. Бебето е било родено на границата между живота и смъртта и оттам – с възможни рискове за майката“, каза д-р Суванков.

 

 

 

Бебето се е родило 3 080 грама. Момченцето и майката са добре, вече са изписани.

 

 

Д-р Стефка Плачкова работи в Центъра за спешна медицинска помощ и в Отделението по спешна медицина в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен. Имала е много случаи на раждания извън болницата, като част от екипа на Центъра за спешна медицинска помощ.

 

 

 

Областната болница в Сливен е предпочитана за раждане и от жени от други области на страната. Характерни за региона са ранните раждания, както и висок процент на недоносени бебета.

Здраве

More in Здраве

0000562130-fbh

Брутална грешка на лекари в Бургас към новородено, потресената майка заснела всичко на ВИДЕО

март 6, 2023
болница17242128_303

Търгаши в действие: Болници дерат кожи със скандални такси

март 5, 2023
big_15b9

Здравният министър: Тази година предстои да бракуваме 2 800 000 дози ваксини срещу ковид

март 4, 2023
ezgif-4-cfc1a2456a

Разследване: Нов обрат със смъртта на бебето и родилката от Луковит, ето какво се е случило

февруари 18, 2023
postapka-medik-vazmuti-zhena-tia-posle-731

Постъпка на медик възмути жена. Тя: После защо е агресията срещу лекари? Нека всеки да си отговори сам

февруари 13, 2023
2b7d9bc031e759f2582684ec4198cc93

Експерти: Насекомите в храните могат да причинят алергии, рак и автоимунни заболявания

февруари 5, 2023