Европа

Истерия в Европа и САЩ след банковите фалити

Истерия в Европа и САЩ след банковите фалити

 

banka-sasht

 

 

Акциите на банките по света се сринаха, след краха на американската Силикон вали банк и последвалия опит на американския президент Джо Байдън да увери хората, че финансовата система на Съединените щати е в безопасност. Това става, след като американските власти трябваше да се намесят, за да защитят клиентските депозити заради срива на банката, съобщава Нова телевизия.

 

 

 

Джо Байдън обеща да направи всичко необходимо, за да се защити банковата система. Инвеститорите обаче се опасяват, че други кредитори могат да бъдат засегнати от последиците и това предизвика рязък спад на цените на акциите в световен мащаб.

Агенция „Мудис“ постави под негативно наблюдение с възможност за понижаване на кредитните рейтинги на First Republic Bank и на още пет други кредитора в САЩ, което е пореден знак за безпокойство за здравето на американски регионални финансови фирми след фалита на Silicon Valley Bank (SVB), предаде Блумбърг.

 

 

Western Alliance Bancorp., Intrust Financial Corp., UMB Financial Corp., Zions Bancorp. и Comerica Inc. бяха другите пет кредитора, чиито рейтинги бяха поставени под негативно наблюдение от Moody’s Investors Service. Компанията за кредитен рейтинг посочи като причини за този ход опасенията относно разчитането на кредитните институции на финансиране от незастраховани депозити и нереализирани загуби в техните портфейли с активи.

Германският финансов министър увери, че няма повод за притеснения. Междувременно NovaNews съобщи, че HSBC ще придобие дъщерното дружество на фалиралата американска банка SVB в Лондон за 1 паунд, спасявайки кредитора в сектора на стартъп системите в страната.

 

 

 

„Това придобиване има отличен стратегически смисъл за нашия бизнес с Обединеното кралство”, обявиха от банката.

 

 

 

Ходът идва, след като властите в САЩ предприеха действия за подкрепа на депозитите и предотвратяване на всякакви по-широки последствия от внезапния колапс на компанията майка в Щатите.

 

 

В същото време Централната банка на Англия обяви, че местната банкова система остава стабилна. Според изявлението нито една друга банка в кралството не е пряко засегната от тези действия или от решенията на американските регулатори. Британският клон на SVB е отделен от майката в Калифорния, a HSBC обяви, че активите и пасивите ѝ са изключени от сделката.

 

 

 

Така се слага край на трескавите преговори между правителство, регулатори и евентуални бъдещи купувачи. Към 10 март SVB във Великобритания има отпуснати заеми за около 6 млрд. паунда и депозити за около 7 млрд. паунда. Трансакцията приключва незабавно, обявиха регулаторите.

 

 

 

Федералният орган за финансов надзор (BaFin) пък реши да наложи мораториум върху дъщерното дружество на Silicon Valley Bank (SVB) в Германия, като временно спря всички плащания към и от клиенти. Причината за това е „съществуващият риск за изпълнението на задълженията към кредиторите”.

 

 

 

„Проблемът с германския клон на SVB не застрашава финансовата стабилност. Според годишните отчети, изготвени към 3 декември 2022 г., общите активи на базирания във Франкфурт клон възлизат на 789,2 милиона евро”, се казва в изявлението на регулатора.

 

 

 

Междувременно „Ройтерс“ съобщи, че „Бундесбанк” свиква кризисния си екип, за да направи оценка на възможните последици от колапса на американския кредитор SVB на местния пазар. Създаден по време на последната финансова криза през 2008 г., екипът е натоварен със задачата да информира борда на „Бундесбанк” и да дава препоръки, но няма правомощия да взема решения.

 

 

 

 

В еврозоната решенията се вземат от националните надзорни органи за по-малките банки и от Единния надзорен съвет на Европейската централна банка за големите кредитни институции. Източник от високопоставен европейски надзорен орган каза пред „Ройтерс”, че Надзорният съвет не е провел извънредно заседание и не планира такова, като следващото му събиране трябва да бъде на 23-24 март. Не се очаква съобщение от този съвет или от Управителния съвет на ЕЦБ, който отговаря за паричната политика.

 

 

 

Европа

More in Европа

1010x570 (3)

ЕС и САЩ възнамеряват да вземат на прицел поддръжници на руската война в Украйна

март 11, 2023
1010x570

Орбан: Западът е обхванат от военна треска, САЩ ръководят „коалицията на войната“ зад Украйна

март 10, 2023
1010x570 (3)

Брюксел призова правителствата да спрат енергийните субсидии за домакинствата и бизнеса

март 8, 2023
c5abf9c55f5f5acf41e827bfb197810c

Скандал в ЕС и НАТО: Германия хвана Полша да финансира Русия

март 7, 2023
1010x570

Орбан: Европа да създаде свое НАТО, но без САЩ

март 2, 2023
1010x570 (3)

Съюзът на германските военнослужещи: От наличните 300 танка „Леопард“ само 30% са боеспособни

февруари 27, 2023