Политика

Митрофанова за 3 март: България и Русия днес са от различни страни на барикадата, но героите не се забравят

Митрофанова за 3 март: България и Русия днес са от различни страни на барикадата, но героите не се забравят

big_202com

 

 

 

Макар България и Русия да не преминават през най-добрия етап в отношенията си и в известен смисъл са от различните страни на барикадите, сигурна съм, че за всеки гражданин на България 3 март остава специален ден, а споменът за Руско-турската война все още е свещен. Това казва във видеообръщение по повод националния празник руският посланик в София Елеонора Митрофанова.

 

 

За втора поредна година тя поднесе цветя пред паметника на връх Шипка ден преди националният празник, за да не рискува атаки от противници на войната на Русия срещу Украйна. Любопитна подробност е, че Митрофанова е била придружена от изпълняващия длъжността посланик на Беларус Никита Лешуков, предаде Дневник.

 

 

В обръщението руският посланик допълва, че и се иска историческата справедливост и мъдрост винаги да надделяват над краткосрочните политически интереси. „Героите да не се забравят. Войната срещу паметници да няма място – в нея липсва и смисъл, и благородство, и доблест. Вярвам, че както неведнъж се е случвало, ще преодолеем настоящите трудности и ще се върнем към конструктивно и взаимноизгодно сътрудничество“, допълва дипломатът.

 

 

 

В обръщението си тя посочва, че няма добри войни, а има справедливи войни, като Руско-турската война от 1877-1878 години е точно такава и крайъгълно събитие в общата история на двете страни.

 

 

„Ролята на Русия в Освободителната война е записана не само върху хартия. За нея говорят имената на българските села и улици, отлети от бронз паметници, дори основите на държавното устройство. Паметта й най-накрая е зашита в генетичния код на българите, а той не може да бъде пренаписан по друг начин освен чрез унищожаване на самия народ“, казва още Митрофанова

 

  

Политика

More in Политика

big_big_145afb7

Депутат от „Възраждане“ поиска смъртно наказание за Тагарев

декември 1, 2023
big_payimage-593088

Зеленски иска още оръжия, благодари на Денков за „силната реч в ЕП“, която той произнесе пред празна зала

декември 1, 2023
борис бонев - 2

ПП-ДБ и „Спаси София“ се отказаха от Борис Бонев, няма да издигат кандидат за председател на СОС

ноември 30, 2023
пред бой

Напрежението ескалира: Депутати пред бой в парламента, спряха заседанието / СНИМКИ

ноември 30, 2023
захароваbig_big_010184c_1_

Лавров е прелетял на път за Скопие над територията на Турция и Гърция. България е отказала разрешение заради Захарова

ноември 30, 2023
лори-2

Лорер се прехласна по Пеевски – станал „говорител на евроценностите“, Ицо Хазарта му се скара

ноември 29, 2023