СВЯТ

Руски военни са открили падналия американския дрон в близост до разклонение на „Южен поток“

Руски военни са открили падналия американския дрон в близост до разклонение на „Южен поток“

 

1010x570

 

 

Руски военни експерти са открили сваления американски дрон MQ-9 Reaper в Черно море. Машината е открита на морското дъно на 60 км от Севастопол на дълбочина 850-900 м. Това съобщи за севастополския портал ForPost източник, близък до руското министерство на отбраната и запознат с детайлите на операцията.

 

 

 

„Подводен робот се е спуснал на морското дъно и е открил MQ-9 Reaper на дълбочина около 850-900 метра. Дълбоководното разклонение на газопровода „Южен поток“ минава в близост до този район“, заяви източникът пред ForPost.

 

 

По думите му в момента руски военен кораб дежури на повърхността на водата в района на падането на американския самолет. Охранява се и периметърът на мястото на падането на дрона. Източникът заяви, че в момента експертите изработват решение за по-нататъшните действия по вдигането на дрона от морското дъно.

„Дълбочината, на която е паднал дрона, е доста голяма. За да се извърши издигането, трябва да се използват средства, използвани при повдигането на потънали дълбоководни подводници“, заяви източникът пред ForPost. Такива средства, отбелязва източникът, са на разположение на армията и флота и се разработва план за ефективното им използване в зоната на падане на MQ-9 Reaper.

 

 

 

Специалистът разказа пред ForPost, че руското министерство на отбраната се интересува от вътрешната електроника на дрона, както и от неговия двигател. На свой ред той отбеляза, че не е изключен сценарий, при който американските сили ще се опитат да унищожат дрона със собствени средства, преди той да се издигне на повърхността.

 

 

В сряда, 15 март, секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев заяви в ефира на телевизионния канал „Русия-1“, че работата по вдигането на падналия дрон от морското дъно е необходима и тя ще бъде извършена.

 

Източници: NOVA , „Труд“

СВЯТ

More in СВЯТ

zaharova-vtorata-po-golemina-banka-v-shveicaria-potana-1

Захарова: Втората по големина банка в Швейцария потъна

март 16, 2023
rusnatsite-uspiaha-da-se-doberat-142

ABC News: Възможно е руснаците да се доберат до останките на сваления американски дрон

март 16, 2023
посланик

Посланикът на Русия в САЩ: Нападение над руски самолет в неутрално небе ще бъде обявяване на война

март 16, 2023
1010x570

Сутрешна сводка: Пентагонът предупреди Украйна за задаваща се тежка битка, ЧВК „Вагнер“ завзе още едно селище до Бахмут

март 16, 2023
хърш

Сиймур Хърш: САЩ може да се намесят пряко в конфликта в Украйна при поражение на Киев

март 15, 2023
рускифлаг15758881421

Руското Министерство на отбраната: По американския дрон не е стреляно, рязка маневра го е свалила

март 14, 2023