СВЯТ

Руското Министерство на отбраната: По американския дрон не е стреляно, рязка маневра го е свалила

Руското Министерство на отбраната: По американския дрон не е стреляно, рязка маневра го е свалила

 

рускифлаг15758881421

 

 

Русия даде своето становище относно свалянето на американския дрон:

 

 

Средствата за управление на руските въздушно-космически сили са регистрирали сутринта полет на американски дрон MQ-9 в посока държавната граница на Руската федерация. Това съобщи ТАСС, като цитира руското Министерство на отбраната, предаде news.bg.

 

 

Бойци от дежурните сили на ПВО са вдигнати във въздуха за разпознаване на нарушителя над Черно море.

Руските изтребители не са използвали десантно оръжие и не са влизали в контакт с американския дрон.

 

 

Заради рязко маневриране американският дрон излязъл в неконтролиран полет със загуба на височина и се сблъскал с водната повърхност.

 

 

 

Припомняме, че по-рано координаторът за стратегически комуникации на Съвета за национална сигурност на Съединените щати Джон Кърби обвини Русия във вторник в „безразсъдно“ поведение, след като нейният самолет Су-27 се сблъска с американски дрон MQ-9, сваляйки и унищожавайки американския безпилотен летателен апарат.

 

 

 

Американският служител добави, че американският президент Джо Байдън е информиран за инцидента, станал по-рано през деня над Черно море.

 

 

 

„Държавният департамент ще разговаря директно с руските си колеги и ще изрази нашата загриженост относно това опасно и непрофесионално прихващане“, каза той.

 

 

 

„Не е необичайно да има прехващания от руски самолети на американски самолети над Черно море“, каза Кърби. „И имаше, дори само през последните седмици, други прихващания. Но този очевидно е забележителен заради това колко небезопасно и непрофесионално беше… причинявайки свалянето на един от нашите самолети.

 

 

 

 

Руски изтребител свали безпилотен самолет на ВВС на САЩ над Черно море във вторник, след като повреди перката на американския дрон MQ-9 Reaper, според американски служител. Дронът Reaper и два самолета Су-27 Flanker са действали над международни води над Черно море, когато един от руските самолети умишлено е летял пред безпилотния дрон и е излял гориво пред него, според официалния представител. След това една от струите повреди перката на Reaper, която е монтирана на задната част на дрона, каза служителят. Повредата на витлото принуди САЩ да свалят Reaper в международни води в Черно море.

 

 

Военновъздушните сили на САЩ излязоха с изявление, в което обвиняват руския самолет, че е действал по „безразсъден, екологично несъобразен и непрофесионален начин“.

 

 

 

Вашингтон и Москва се опитаха да поддържат комуникационните линии отворени през това време, за да избегнат ненужна ескалация на конфликта.

 

 

 

Американски изтребители през февруари прехванаха руски военни самолети близо до въздушното пространство на Аляска два пъти в рамките на два дни. Американски служители казаха, че дейността не се разглежда като заплаха или като провокация.

СВЯТ

More in СВЯТ

креди

Ужасът плъзна: И втората най-голяма банка в Швейцария започна да…

март 14, 2023
banka-sasht

Истерия в Европа и САЩ след банковите фалити

март 14, 2023
пекин

NYT: С този ход Пекин слага край на дипломатическата хегемония на САЩ

март 14, 2023
ezgif-5-d9a174ebd3

ЧВК „Вагнер“ започна щурм на подземен укрепен район на ВСУ на дълбочина 350 м в Бахмут / ВИДЕО

март 13, 2023
щаб

Ракета „Кинжал“ унищожи „щаб в сянка“ на ВСУ с чуждестранни офицери и съветници

март 13, 2023
банка-фалит

Втора крупна банка в САЩ затвори в рамките на седмица. Тръмп: Иде Голяма депресия, далеч по-мощна от тази през 1929 г.

март 13, 2023