Здраве

Търгаши в действие: Болници дерат кожи със скандални такси

Търгаши в действие: Болници дерат кожи със скандални такси

болница-коридор

 

 

 

Болници дерат с такса дубликат. Средно около 10 лева струва принтирането на медицински документ. Това показа справка на „Телеграф“ в ценоразписите на лечебните заведения.

 

 

Вече четири години те са задължени да публикуват цените на всички услуги, които предоставят. Информацията се изпраща в Министерството на здравеопазването и е общодостъпна.

От таблиците, които болниците изпращат, се вижда, че освен за медицински услуги, те прибират пари и за много други екстри, включително масаж, солариум, пробиване на уши и т.н.

 

 

Екстри

 

 

Изборът на екип е замръзнал на 900 лева. Използването на ВИП стая обаче варира значително от 50 до над 250 лева на ден за болничен апартамент. Същото е и с таксата за придружител. На места тя е само десетачка, а на други е стигнала до 80 лв., като това е само леглоденят, без да се включва храна. Някои болници пък са въвели по-ниски такси, но с лимит на времето.

 

 

Придружителят няма право да остава през нощта, но може да бъде до близкия си за до 4 часа денем срещу 30 лева. В допълнителните услуги, предлагани от някои лечебни заведения, е използването на кабелна телевизия и климатик. Цената за тези екстри е около 5 лв. на ден.

 

 

Наем

 

Болниците печелят също от наеми на зали и помещения за различни събития или предлагането на площ за заснемане на сцени от филми и сериали. Онези, които разполагат с по-развита база, имат и допълнителни услуги за външни лица, като използване на фитнес, басейн, тенис корт и др.

 

 

По-находчивите лечебни заведения пък са пуснали и нестандартни услуги, като осигуряване на украса при изписване и дори избор на дата и час за операция. Това обаче струва между 200 и 300 лева.

 

 

Много екстри се предлагат и около ражданията. ВИП пакет с присъствие на придружител може да струва над 3 бона. Това обикновено включва зала за активно раждане, възможност за заснемане и др.

 

 

Сестрите отсвирват постовете

 

 

Всички болници са обявили в ценоразписите си колко струва т.нар. сестрински пост. Идеята му е пациентът да си осигури персонално обслужване от медицинска сестра, като услугата на повечето места се заплаща на час. Цената в различните болници варира от 5 до 8 лева. Някои лечебни заведения са обявили директно цени за дневна и нощна смяна.

 

 

Заради липсата на кадри обаче в повечето случаи медицинските сестри отсвирват постовете и отказват на близките на пациентите да поемат персонални грижи. Те са категорични, че имат твърде много работа, за да предлагат и такава услуга.

 

 

 

Клиники с пакет по домовете

 

 

Медицински центрове и частни клиники пък предлагат все повече услуги и пакети за посещение по домовете. Таксата за лекарска визита е около 100 лв. Ако лекарят притежава специалности, сумата скача двойно, а ако трябва да говори на чужд език, цената стига поне до 230-250 лв. Предлагат се също психологическа консултация в дома, смяна на превръзка или катетър и др.

 

 

 

Една от клиниките пък е пуснала профилактичен пакет от 10 домашни посещения на цена от 1530 лв. Друга услуга, която предлагат, е наблюдение в стационар. Така например, ако пациент се почувства зле и отиде на преглед, но след това се безпокои да остане сам, той може да си плати 35 лв., за да остане за час под наблюдение или пък стотачка, за да го следят до 12 часа. Такава услуга се предлага и нощем, но цената е двойна.

 

 

 

В клиниките обаче стандартните услуги, за които търсим личния лекар, излизат много солено. Така например за издаване на болничен можем да броим 14 лв., а за извинителна бележка или направление – 12 лв.

 

Телеграф, Блиц

Здраве

More in Здраве

big_15b9

Здравният министър: Тази година предстои да бракуваме 2 800 000 дози ваксини срещу ковид

март 4, 2023
ezgif-4-cfc1a2456a

Разследване: Нов обрат със смъртта на бебето и родилката от Луковит, ето какво се е случило

февруари 18, 2023
postapka-medik-vazmuti-zhena-tia-posle-731

Постъпка на медик възмути жена. Тя: После защо е агресията срещу лекари? Нека всеки да си отговори сам

февруари 13, 2023
2b7d9bc031e759f2582684ec4198cc93

Експерти: Насекомите в храните могат да причинят алергии, рак и автоимунни заболявания

февруари 5, 2023
big_202bg_20_

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхите на пациент / ВИДЕО

февруари 4, 2023
klinika-veliko-tarnovo-472

Жена остана разочарована от медицински персонал, сама се погрижи за раната си / СНИМКА

февруари 3, 2023