Политика

Ако вотът е днес: Инфарктна разлика за първото и третото място, ето колко партии влизат в НС / ГРАФИКА

Ако вотът е днес: Инфарктна разлика за първото и третото място, ето колко партии влизат в НС / ГРАФИКА

 

нсbig_1447

 

 

Ако активността е около 2,6-2,7 млн., разликата между първия и втория ще е 24-25 000 гласа. Не съм сигурен дали на 2 април вечерта ще можем да съобщим победител. Това коментира пред Нова телевизия политологът от „Тренд“ Димитър Ганев, коментирайки последните резултати от проучване на агенцията.

 

 

Според данните, пет формации ще участват със сигурност в следващото Народно събрание. Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ (26.5%) разполага с преднина от 0.9% пред основния си опонент в лицето на ГЕРБ-СДС (25.6%). ДПС удържа третата позиция с 13.6% от гласуващите, следвано от „Възраждане“ с 12.9% от гласуващите. БСП губи част от подкрепата си, оставайки със 7.5%.

 

 

 

 

„Психологическо предимство ще има първият, той ще вземе мандата. Оттук нататък управлението ще е подобно на това в 48-ото НС. Ако съберете мандатите на ПП и ДБ, няма да получите по-различно число.

 

 

Трудно е да се прецени дали партиите ще са 5, 6 или 7, въпросът е дали е различна политическата ситуация. Вероятно ще осъмнем на 3 април със ситуация, която от гледна точка на политическото уравнение е сходна“, каза още той.

 

 

„Не виждам вариант, в който се прави коалиция на статуквото, която да излъчи редовен кабинет. Дори да излезе математически, политически няма как да се случи“, подчерта той.

 

 

Според него комбинация между ГЕРБ и ДПС може да се обясни – те вървят по евроатлантически път: „Но представете си това с БСП как се случва”, каза още той.

 

 

По думите му комбинацията между първите две коалиции и комбинацията на партиите на статуквото са трудни за съставяне, защото предстоят местни избори.

 

 

„Една година ПП е основен политически опонент на ГЕРБ. Електоратът на ГЕРБ също ги възприема така. ПП и ГЕРБ строят кампанията си върху отсрещния. Не е невъзможен, но е труден сценарий. Политическата криза обаче няма да бъде разрешена по този начин”, коментира той шансовете за коалиция между ГЕРБ и „Продължаваме промяната”.

 

 

 

„И вътрешно, и външно събитие може да играе ролята на спойка между двете водещи сили. Другият вариант е да има развитие във войната в Украйна”, допълни още той.

 

 

„Ако въобще има шанс за правителство след тези избори, то това е експертен кабинет, за да се скрие реалната коалиция”, смята той.

 

 

„Това ще са тактически ходове, които да омаломощят опонента. Такава конструкция може да издържи няколко месеца, след което да отидем пак на избори.

 

 

 

Той коментира и вариантите за това бивш премиер отново да застане начело на държавата: „Трудно ми се струва да се случи това. Ако може да има някакво правителство, може би премиерът ще ни е познат, но надали ще бъде партиен лидер. И двете партии, които се очертава да спечелят изборите, дават знаци за това”.

Политика

More in Политика

марин

Тъжна вест! Отиде си вицепрезидентът Ангел Марин

март 18, 2024
преговори

Габриел: Приех мандата с чувство на отговорност. Денков: Съставът на кабинета е неприемлив

март 18, 2024
споразумние

Ето го споразумението, по което са работили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Борисов постигна целите си, има последната дума

март 18, 2024
2a7479d543144c81d344ceb5c342f57d

Валентин Вацев: Животът на сглобката приключва след изборите в САЩ. Ето защо тя е нужна на Посолството

март 14, 2024
960x540

Сглобката в НС прие американска технология за АЕЦ „Козлодуй“

март 14, 2024
171034298861188

Обратното броене започва в петък, Габриел трябва да предложи правителство до 22 март

март 13, 2024