ОБЩЕСТВО

Алибегов: Вдигнахме цените, защото клиентите ни са бедни, двама поръчват 1 пица с 2 чинии

Алибегов: Вдигнахме цените, защото клиентите ни са бедни, двама поръчват 1 пица с 2 чинии

 

167843905494251

 

 

„Този скок се наблюдава от 2019 насам. Много ще кажат: „Да, получавате компенсация за ток, намалено ДДС, защо цените са високи?“, компенсацията, която получават всички за ток, е 200 лв. за над мегават час. Тоест, ако стигнем 200 лв. без компенсации, това би било 3 пъти по-скъпо от 2019 година.

 

 

 

В момента токът, след компенсация, е 3-4 пъти по-скъп, отколкото 2019 година. Този ток е по-скъп за всички, нашите цени се формират от това какви разходи има дадено заведение“, каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на „България сутрин“.

 

 

 

Става въпрос за разходи за наем, разходите за персонал. „В нашия сектор от 2019 насам всичко е скочило по 3-4 пъти. Хората, които ни карат продуктите – производители и вносители, са вдигнали минимум 2 пъти цените към нас. А заведенията са вдигнали цените от 12 до 15%. Говорим за масовите заведения. За разлика от хранителните стоки, където става въпрос за 5-10 вериги, тук говорим за бизнес, където всеки сам си преценя как ще изглежда цената в менюто.

 

 

 

От всички 23 хиляди търговски обекта в България над 90% са семеен бизнес. Един може да продава шопската салата за 10 лв., друг може да прецени, че неговият разход за шопската салата е 8 лв., а друг може да я продава за 12 лв.“, допълни Алибегов

 

 

 

 

Той е категоричен, че техният бранш е част от българската икономика. „И когато бензинът е по-скъп, газът е по-скъп, токът е три пъти по-скъп, разходите за персонал са се вдигнали за последните 2 години, няма как да кажем: „Ама заведенията вдигнаха цените“. Но не може да актуализираме менютата нонстоп. Имаше период в началото на година и края на миналата година, когато ежеседмично получавахме мейли от нашите доставчици, че цените се вдигат с 5%, след това още 4%.

 

 

 

Имаме спад на потреблението, да, заведенията са пълни, но на определени празници. Спадът е около 20% спрямо миналата година. Хората си поръчват или само основно, или само салата, или една пица с две чинии. Хората са притеснени“, подчерта председателят на Българската асоциация на заведенията.

 

 

 

В неговата верига последната актуализация се е случила през септември месец. Попитан какво ще се случи, след като компенсациите им приключват през месец март, Алибегов отговори:

 

 

 

„Мисля, че служебният кабинет ще поеме политика за удължаване, или трайно да падне цената на тока. Много хора от нашия бранш минаха на газ, защото той беше много по-евтин, отколкото електричеството. Тези хора в последната година и половина няма 1 лв. компенсация, плащаха двойно по-големи сметки, отколкото ние за ток. Много от тях не успяха и да оцелеят“, добави Ричард Алибегов.

 

 

 

 

От думите му става ясно, че има огромен отлив на кадри в бранша им. „След тях не идва нищо, секторът стои още като несигурен за хората. Абсолютно никакъв интерес няма. Принудени сме да работим с хора от чужбина, което също оскъпява крайния продукт. В последните години заради всичко около 18% от заведенията затвориха врати, но това са данни от началото на миналата година, трябва да се актуализират. Те се натрупаха много неща – Ковид-19, война, нямаше време да се възстанови финансово секторът“, категоричен бе той.

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
милошев

Наш професор: Учените разработват метод за създаване на бебе от два мъжки индивида

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024