СВЯТ

Американското разузнаване обяви кой е взривил „Северен поток“, не е Путин или Зеленски, а…

Американското разузнаване обяви кой е взривил „Северен поток“, не е Путин или Зеленски, а…

 

amerikanskoto-razuznavane-proukrainska-grupa-vzrivi-severen-potok-1

 

 

Нова разузнавателна информация, прегледана от американски служители, предполага, че проукраинска група е извършила атаката срещу газопроводите „Северен поток“ миналата година, съобщават „Ройтерс“ и „Ню Йорк Таймс“.

 

 

 

Няма доказателства, че украинският президент Володимир Зеленски или неговите висшестоящи служители са участвали в операцията или че извършителите са действали по указания на украински правителствени служители, уточняват американски служители.

 

 

 

Съединените щати и НАТО нарекоха атаките срещу газопроводите от септември 2022 г. „акт на саботаж“. От своя страна Москва обвини Запада и призова Съвета за сигурност на ООН да проведе независимо разследване. Нито една от страните не е предоставила доказателства за твърденията си.

Прегледът на разузнаването предполага кой е извършил атаките, „но не уточнява членовете на групата или кой е ръководил или платил за операцията“, пише „Ню Йорк Таймс“.

 

 

 

 

„Длъжностни лица на САЩ отказаха да разкрият естеството на разузнавателните данни, как са получени или каквито и да било подробности за силата на доказателствата, които съдържат. Те казаха, че няма категорични заключения за това“, допълва изданието.

 

 

 

 

Три теча в „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ бяха открити в рамките на няколко часа на 26 септември.

 

 

 

 

Първият от тях беше засечен на „Северен поток 2“ близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето.

 

 

 

 

По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода.

Няколко дни по-късно шведската брегова охрана откри и четвърти теч по съоръженията.

 

 

 

 

Както Швеция, така и Дания, които проведоха разследване, заключиха, че четирите теча на „Северен поток“ 1 и 2 са причинени от експлозии. Те обаче не уточниха кой може да е отговорен за аварията.

 

 

 

През февруари американският разследващ журналист и носител на наградата „Пулицър“ репортер Сиймур Хърш съобщи, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън стои зад операцията, при която бяха взривени части от газопроводите „Северен поток“.

 

 

 

Според статия на Хърш, публикувана на 8 февруари, експлозиви са били заложени под газопроводите от водолази на военноморските сили на САЩ с помощта на норвежки специалисти под прикритието на военното учение BALTOPS 22 през юни миналата година. Анонимен източник твърди, че американският президент лично е разрешил операцията след девет месеца дискусии с представители на администрацията, отговарящи за въпросите по сигурността.

 

Факти бг

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024