Политика

Асен Василев с първа реакция след новината за фалита на държавата

Асен Василев с първа реакция след новината за фалита на държавата

асеннн

 

 

Това, което се случва в момента, е една политическа манипулация. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш финансов министър Асен Василев по повод изнесената по-рано днес информация от служебния министър на финансите Росица Велкова.

 

 

По думите на Василев, държавата е в цветущо състояние и с 16 милиарда лева фискален резерв, което в никакъв случай не е опасно.

„Тези, които се опитват да ви изплашат с фалит се опитват да откраднат парите“, заявява Василев във видео, публикувано във фейсбук профила на партията.

 

 

Днес служебният финансов министър Росица Велкова потвърди средносрочния план на дефицита, който е 6-7% от БВП, а не 3%, както е по законовите изисквания.

 

 

Велкова предупреди за риск от свръх дефицит, който в  дългосрочен план може да доведе до нужда от заем от МВФ и да е заплаха за Валутния борд.

 

 

И с увеличените приходи средствата в бюджета не биха били достатъчни, затова от МФ са поискали ограничаване на разходите на министерствата.

 

 

 

В доклада на финансовото министерство се посочва още, че има увеличаване на рискът от включване на страната ни в процедура по прекомерен бюджетен дефицит, което поражда задължения за предприемане на незабавни, коригиращи мерки, неизпълнението на които може да доведе до санкции от ЕК, в т.ч. и спиране на ЕС плащания.

 

 

 

В документа на МФ се посочва, че тежката ситуация е в резултат на законодателни промени приети в последните две години. Росица Велкова отчита още, че някои от мерките се влезли в сила в края на 2022 г, и макар да не са се отразили на дефицитът то „целогодишният ефект от прилагането на тези политики и изместването на нереализираните инвестиционни разходи водят до значително увеличаване на разходите по бюджета за 2023 г. и в средносрочен план дефицитите са отново в порядъка на 6-7 % от БВП“.

 

БЛиц

Политика

More in Политика

марин

Тъжна вест! Отиде си вицепрезидентът Ангел Марин

март 18, 2024
преговори

Габриел: Приех мандата с чувство на отговорност. Денков: Съставът на кабинета е неприемлив

март 18, 2024
споразумние

Ето го споразумението, по което са работили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Борисов постигна целите си, има последната дума

март 18, 2024
2a7479d543144c81d344ceb5c342f57d

Валентин Вацев: Животът на сглобката приключва след изборите в САЩ. Ето защо тя е нужна на Посолството

март 14, 2024
960x540

Сглобката в НС прие американска технология за АЕЦ „Козлодуй“

март 14, 2024
171034298861188

Обратното броене започва в петък, Габриел трябва да предложи правителство до 22 март

март 13, 2024