Политика

България няма да доставя на Украйна изтребители, зенитно ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори

България няма да доставя на Украйна изтребители, зенитно ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори

 

1010x570

 

 

Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, зенитно ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори, заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като говори по време на откриването на конференцията „Антикорупция и национална сигурност“, която се провежда днес в София. 

България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна, посочи Радев. Страната ни ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира, каза още той.

 

 

 

В Брюксел вчера беше обсъден проект за съвместно придобиване и предоставяне на 155-милиметрови снаряди. Служебният министър Димитър Стоянов посочи, че България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като Българската армия не разполага със средства, които могат да използват този калибър.

 

 

 

Редно е българските граждани да знаят позициите на партиите, които очакваме след изборите на 2 април да решават от името на България дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или за удължаване на войната, коментира президентът. Според него пред Европа това е знак на суверенно решение.

 

 

 

Сигурен съм, че бюджетът за предоставяне на военна помощ за Украйна от държавите в ЕС ще се наложи да бъде отново увеличен, заяви днес европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

 

 

Имаме нужда от пълноценна правосъдна реформа, с която да се ангажират всички политически партии, каза още президентът Румен Радев по време на откриването на конференцията „Антикорупция и национална сигурност“. Правосъдна реформа, която да изключва произволни арести и избирателно правосъдие, добави Радев.

 

 

 

 

Държавният глава обясни, че към него няма постъпила информация относно разследването на прокуратурата на организирана престъпна група и открития списък с имена на магистрати и не може да коментира.

 

 

 

 

БТА припомня, че миналата седмица прокурор Илиана Кирилова обясни, че досъдебното производство е образувано на 14 септември след получен секретен доклад от българските служби за сигурност. То е образувано от Софийската градска прокуратура и е за организирана престъпна група с цел получаване на доходи от пране на пари и данъчни престъпления. Предстои преценка за отделяне на материали по делото в отделно разследване за престъпна група за търговия с влияние и за наркотици.

 

 

 

Източник: БТА

Политика

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024