Политика

България ще иска дерогация от санкциите срещу руската ядрена енергетика

България ще иска дерогация от санкциите срещу руската ядрена енергетика

phpzcedkq_559x345

 

 

 

Министерският съвет ще поиска дерогация от санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика, обяви зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков в интервю за БНТ днес.

Въпросът за европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика е бил поставен неформално от Украйна и не е влязъл за обсъждане в санкционните пакети на Брюксел, поясни той.

„Това обаче не означава, че в бъдеще няма да влязат. Мнението на държавите, които имат такова оборудване, е еднозначно – трябва да се търси възможност тези доставки да продължат и те ще продължат. Държавите, които са засегнати, са в правото си да предприемат ответни мерки“, заяви Божков.

Министерският съвет подготвя решение за искане на дерогация върху доставките за оборудване на атомните ни централи, които не могат да бъдат произведени от друга държава освен в Русия.

„Поисках справка от атомната централа какви са тези части, които не могат да бъдат заменени с други. Оказа се, е това са 41 изделия, в които влизат както резервни части и оборудване, така и консултантски услуги, софтуер и хардуер, които се използват за изчислителна база и управление на процесите в централите“.

Министерството на енергетиката не е предлагало на Украйна оборудването за реакторите на АЕЦ „Белене“, което закупихме от Русия преди години, а Киев сам е проявил интерес. България обаче няма никакви ангажименти и не е длъжна да го предостави, заяви Божков.

„Понеже става дума за стратегическо оборудване, особено важно за сигурността на държавата, това трябва да стане най-малко с решение на Народното събрание или редовен кабинет, излъчен от НС“, каза още той.

По думите му обаче това оборудване най-вероятно няма да бъде използвано, тъй като конструкторът „Росатом“ няма да даде съгласие и лиценз заради наложените санкции. За Русия в момента ние сме противникова страна, припомни Божков.

Участието на България в алианса за развитие на ядрената енергетика е следствие на среща на президента Радев с президента на Франция Макрон, в която двамата са говорили, че трябва да се изгради общество от държави, които да си взаимодействат в развитието на ядрените програми и създаването на нови мощности, каза още зам.-министърът.

Разглежда се възможността доизграждането на ядрените централи у нас да стане с руските части, но се търси коопериране и със страни като Франция и Чехия, посочи Еленко Божков.

„Прави впечатление, че 5 от тези 11 държави (в алианса – б.р.) имат руски реактори, другите 6 имат канадски реактори или такива от „Уестингхаус“.

Подадох сигнали до различни институции, съдържащи многобройни обвинения както за нарушения както в технологичната дисциплина на АЕЦ „Козлодуй“, така и за редица обществени поръчки, от които са се обогатявали, уточни Еленко Божков. Заяви, че не знае как в САЩ са свързали името на Румен Овчаров с тези сигнали.

„Работещите по „Магнитски“ показват редица офшорни фирми, в които не бях забелязал участието на Румен Овчаров, но се виждаше съвсем ясно участието на редица роднини на Александър Николов (член на съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй“ – б.р.) и Наско Михов. Очевидно е, че американските разследващи са намерили други свързани данни, защото става дума за различни офшорни фирми – някои на Малдивите, други на Кипър. Там явно е разковничето и там явно се вижда участието на Румен Овчаров“.

Заместник-министърът не вижда пряка връзка между проверките на ТЕЦ-овете и санкциите по „Магнитски“, тъй като европрокуратурата проверява централите заради екологичните им показатели.

Политика

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024