СВЯТ

Великобритания ще предостави на Украйна боеприпаси с обеднен уран, Русия реагира

Великобритания ще предостави на Украйна боеприпаси с обеднен уран, Русия реагира

 

1010x570 (4)

 

 

Великобритания ще предаде на Украйна боеприпаси с обеднен уранов хексафлуорид, заяви заместник-министърът на отбраната Анабел Голди в отговор на запитване на уебсайта на британския парламент.

„Наред с предоставянето на бойни танкове Challenger 2 на Украйна ще предоставим и боеприпаси, включително бронебойни снаряди, които съдържат обеднен уран. Такива патрони са изключително ефективни за поразяване на съвременни танкове и бронирани машини.„, се казва в изявлението.

 

 

 

 

Използването на обеднен уран в бронебойни снаряди е въведено за първи път от нацистка Германия, която не разполага с по-плътен волфрам. През 70-те години на миналия век такива снаряди са разработени в САЩ, за да се противодейства на новите съветски танкове. Сега те са част от комплектите на американските танкове „Ейбрамс“ и могат да се използват от германския „Леопард 2“ и британския „Чалънджър 2“.

 

 

 

Американските войски използват снаряди с обеднен уран по време на операция „Пустинна буря“, при бомбардировките на Югославия и при нахлуването в Ирак през 2003 г. Според експертите това може да доведе до появата на огнища на рак.

Според военния експерт Константин Сивков използването на такива снаряди трябва да се счита за „мръсно оръжие“. Урановият прах, отложен на земята, е радиоактивен, изключително токсичен и не подлежи на обеззаразяване.

 

 

 

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова разкритикува Великобритания за плановете ѝ да предаде на Киев боеприпаси с обеднен уран и нарече това югославски сценарий.

„Тези снаряди не само убиват, но и замърсяват околната среда и причиняват рак на хората, живеещи по тези земи“, написа Захарова в канала си в Telegram.

 

 

 

Тя отбеляза, че жертвите няма да са само тези, срещу които са използвани тези оръжия. В частност, в Югославия, където е имало такива боеприпаси, са пострадали преди всичко войниците на НАТО, които след това не са могли да получат компенсация за загубеното си здраве.

 

 

 

„Кога ще се събудят в Украйна? Техните благодетели сами ги тровят“, добави Захарова.

По-рано през деня заместник-министърът на отбраната на Обединеното кралство Анабел Голди заяви, че Лондон е готов да предаде на Киев боеприпаси с обеднен уран.

 

 

 

Отбелязва се, че обедненият уран се използва в бронебойните подкалибрени снаряди, тъй като има висока плътност и нанася значителни поражения след пробиване на бронята.

 

 

 

Военният експерт Владислав Шуригин заяви пред „Известия“, че макар използването на тези снаряди да не е забранено, опасността от тях е доказана. Например, когато снарядът се удари, част от него се превръща в плазма, която представлява най-голяма опасност поради образуването на уранов прах.

 

 

 

 

Западните страни увеличиха военната и финансовата подкрепа за Украйна, след като Русия започна специална операция за защита на Донбас. Решението за специалната операция беше взето от руския президент Владимир Путин на фона на влошаващата се ситуация в региона поради засиления обстрел от страна на украинските бойци.

 

 

 

Източници: РИА Новости, questions-statements.parliament.uk iz.ru

Гласове

 

СВЯТ

More in СВЯТ

Джефри_Сакс_5566121174408828910_2481847674771396412_big

Джефри Сакс: Вече нищо не може да помогне на Украйна (ВИДЕО)

април 19, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
байдъъън

Байдън: Канибали изядоха чичо ми

април 18, 2024
768x432

Politico: Украйна върви към загуба на войната, Путин никога не е бил по-близо до целта си

април 17, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Командирът на „Ахмат“: Когато ковчезите започнат да пристигат в Париж, Франция ще изтрезнее

април 16, 2024
руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024