СВЯТ

Гражданска война в Молдова заради Украйна, страшно е! СНИМКИ

Гражданска война в Молдова заради Украйна, страшно е! СНИМКИ

 

молдова1678629222-moldova-maydan

 

 

Тежки сблъсъци между протестиращи и полицаи в Кишинев, след като поддръжници на опозиционната партия Шор в Молдова излязоха в неделя на нов митинг срещу политиката на Мая Санду, нарастващите цени и „въвличането на страната във война“, предаде Франс Прес.

 

 

 

Колоната от демонстранти тръгна от централния столичен булевард „Стефан Велики“, водена от депутати от парламентарната фракция на Шор и граждански активисти. Според соросоидните медии, всичко това е организирано от Русия, за да се неутрализират „западните ценности и демокрацията“.

Хората носят транспаранти и плакати с надписи „Срам“, „Не е нашата война!“, „Спрете ръста на цените“, „Искаме достоен живот“,  „Не ни заплашвайте с прокуратурата!“,  „Оставка на Мая Санду“, както може да се види от снимки и видеа, които се споделят в социалните мрежи.

 

 

Сблъсъци между протестиращи и полицията в молдовската столица Кишинев на поредния голям антиправителствен митинг. Според началника на полицията Виорел Чернеуцяну са били задържани вече около 50 демонстранти, съобщава УНИАН. Органите на реда блокираха пътя на протестиращото шествие на площада в центъра на града, предаде ТАСС.

 

 

 

Отделни протестиращи се опитаха да разкъсат полицейския кордон. Демонстрантите скандират „Долу диктатурата“, „Оставка“ и „Позор“, както и лозунги срещу президента на страната Мая Санду. В първите редици на протеста са депутати от опозиционната партия „Шор“, които преговарят с полицията да им разреши провеждането на митинга.

 

 

 

Молдовската полиция обяви още часове преди антиправителствения протест, че е арестувала членове на „ръководена от Москва“ мрежа, чиято цел е била дестабилизиране на тази малка бивша съветска република, предаде Франс прес и БТА.

 

 

 

Прозападната президентка Мая Санду вече заяви, че протестът със сигурност ще прерасне в безредици и изрази увереност, че Русия стои зад организирането на протестите. Междувременно протестиращите скандират „Русия!“, а полицията насилствено отнема мегафони, започнаха и сблъсъци.

 

 

Възрастен мъж, който бе излязъл да демонстрира гражданската си позиция, беше съборен на земята от силите за сигурност и загуби съзнание. Още един протестиращ в Кишинев беше повален от униформените, информират опозиционните медии в Молдова.

 

 

В центъра на Кишинев продължават се стичат протестиращи от цялата страна, въпреки, че полицията се опитва да им попречи. Така например, протестиращи от град Белци тръгнаха пеша към столицата, след като автобусите им бяха спрени от полицията.

 

 

 

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ 

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024