САЩ

Една банка фалира, друга се клати и Уолстрийт се чуди за какво става дума

Една банка фалира, друга се клати и Уолстрийт се чуди за какво става дума

110a1807a0324d23d971ba48e9c7a9bd-396452334

 

 

 

Внезапното затваряне на Silvergate Capital Corp. и прибързаното набиране на средства от страна на SVB Financial Group накараха акциите на американските банки да се сринат и да започнат слухове в индустрията: Възможно ли е това да е началото на много по-голям проблем?

 

 

 

Проблемът и при двата калифорнийски заемодателя беше необичайно непостоянна база от вложители, които бързо изтегляха пари. Но под това има пукнатина, достигаща до финансите: нарастващите лихвени проценти оставиха банките, натоварени с нисколихвени облигации, които не могат да бъдат продадени набързо без загуби. Така че, ако твърде много клиенти използват своите депозити наведнъж, има риск от порочен кръг.

В света на инвестирането „хората питат кой е следващият?“ каза Йенс Нордвиг, основател на компаниите за пазарен анализ и разузнаване на данни Exante Data и Market Reader. „Получавам много въпроси за това от моите клиенти“.

 

 

На фона на тегленията на депозити в SVB главният изпълнителен директор призова клиентите в четвъртък да „запазят спокойствие“.

 

 

 

Непосредственият риск за много банки може да не е екзистенциален, според анализатори, но все пак може да бъде болезнен. Вместо да се изправят пред голямо натрупване на депозити, банките ще бъдат принудени да се конкурират по-силно за тях, като предлагат по-високи лихвени плащания на спестителите. Това би подкопало печалбите на банките от кредитиране, намалявайки печалбите.

 

 

 

Малките и средните банки, където финансирането обикновено е по-малко диверсифицирано, могат да бъдат подложени на особен натиск, принуждавайки ги да продават повече акции и да размият настоящите инвеститори.

 

 

 

„Ужасни удари“

 

 

 

„Silicon Valley Bank е само върхът на айсберга“, каза Кристофър Уолън, председател на Whalen Global Advisors, фирма за финансови консултации. „Не се притеснявам за големите, но много от малките ще понесат ужасни удари“, каза той. „Много от тях ще трябва да съберат капитал“.

 

 

 

Всяка банка в S&P 500 Financials Index, проследяващ големи американски фирми, се срина в четвъртък, сваляйки бенчмарка надолу с 4,1% – най-лошият ден от средата на 2020 г. Базираната в Санта Клара SVB се срина с 60%, докато First Republic Bank в Сан Франциско падна със 17%.

 

 

 

Друг S&P индекс, проследяващ средните финансови отчети, се понижи с 4,7%. Най-зле се представи PacWest Bancorp, базирана в Бевърли Хилс, с 25% спад.

 

 

 

 

 

По ирония на съдбата, много инвеститори в капитала се бяха натрупали във финансови акции, за да издържат повишенията на лихвените проценти на Федералния резерв, залагайки, че това ще проправи пътя за кредиторите да печелят повече. За тях тази седмица беше шок.

 

 

 

„Цената на нарастващите депозити е стара новина, видяхме този натиск“, каза Крис Маринак, анализатор в Janney Montgomery Scott. Но внезапно „пазарът наистина се фокусира върху него, защото има очевидна изненада с набирането на капитал от Silicon Valley Bank“.

 

 

SVB обяви предлагането на акции, тъй като нейните клиенти – фирми, подкрепени от рисков капитал – изтеглиха депозити, след като изхарчиха финансирането си. Кредиторът ликвидира по същество всички налични за продажба ценни книжа в своя портфейл и актуализира прогнозата за годината, за да включи по-рязък спад на нетния лихвен доход.

 

 

 

Часове след като главният изпълнителен директор Грег Бекер призова клиентите да „запазят спокойствие“ по време на конферентен разговор в четвъртък, се появиха новини, че редица известни фирми за рисков капитал, включително Founders Fund на Питър Тийл, съветват портфейлните компании да изтеглят пари като предпазна мярка.

 

 

 

В Silvergate проблемът беше изтичане на депозити, което започна миналата година, когато клиенти – предприятия за криптовалута – изтеглиха пари, за да издържат на срива на борсата за цифрови активи FTX. След загуби от бърза продажба на ценни книжа, фирмата обяви плановете си в сряда за прекратяване на операциите и ликвидация.

 

 

 

 

Акциите на американските банки също бяха под натиск тази седмица, след като KeyCorp предупреди за нарастващия натиск за възнаграждение на спестителите. Регионалният кредитор понижи прогнозата си за нарастващ нетен доход от лихви през текущата фискална година до 1% до 4%, спад от 6% до 9%, поради „конкурентната ценова среда“. Акциите му паднаха със 7% в четвъртък.

 

 

 

„По-изолиран“

 

 

 

Регулаторите говорят открито за отделянето на по-малко време за контрол на балансите на малките банки, като им дават възможност за иновации, като някои се занимават с финансово-технологични платформи или криптовалути.

 

 

 

Вместо това властите посветиха голяма част от времето и вниманието си след финансовата криза от 2008 г., за да гарантират стабилността на големи „системно важни“ банки като JPMorgan Chase & Co. и Bank of America Corp.

 

 

 

Те принудиха най-големите кредитори да държат все по-големи суми капитал настрана – понякога въпреки шумните оплаквания на банкерите – така че здравето им да бъде безукорно в моменти като този. За разлика от тях по-малките кредитори са били третирани с „много лек подход“, каза Майкъл Бар, заместник-председател на Фед по надзора, по време на реч в четвъртък.

 

 

 

„Очевидно има по-големи институции, които също са изложени на тези рискове, но експозицията обикновено е много малка част от техния баланс“, каза той. „Така че дори и да изпитват същите изтичания на депозити, те са по-изолирани“.

 

Блумбърг тв

САЩ

More in САЩ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024