СВЯТ

Ексклузивно: Съдът в Хага издаде заповед за арест на Путин, отговорът на Русия не закъсня

Ексклузивно: Съдът в Хага издаде заповед за арест на Путин, отговорът на Русия не закъсня

 

na-lov-za-putin-zapadat-razchita-na-oligarsite-slujitelite-po-sigurnostta-i-mafiata-video-4

 

 

Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за ареста на руския президент Владимир Путин. Той е обвинен във военни престъпления, извършени в Украйна. 

 

 

Путин се се предполага за отговорен за военното престъпление, незаконна депортация на деца и за незаконното им прехвърляне от окупираните райони на Украйна в Руската федерация, се казва в изявлението от Хага.

Той е обвинен и за „неспособността му да упражнява контрол над цивилни и военни подчинени, които са извършили действията“.

 

 

 

Заповед за арест има и за Мария Лвова-Белова, която е комисар по правата на децата при президента на Руската Федерация.

 

 

Москва нееднократно е отричала обвиненията в зверства от страна на руските сили при продължаващата повече от година инвазия в съседна Украйна.

 

 

Съдиите обмисляли издаването на тайни заповеди, но крайното им решение е, че оповестяването им може да допринесе за предотвратяването на по-нататъшно извършване на престъпления.

 

 

Нито Украйна (която обаче засили взаимодействието със съда), нито Руската федерация са страни по Римския статут на МНС. Съдът обаче има юрисдикция в Украйна, в съответствие с две декларации, подадени от Украйна.

 

 

 

 

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова подчерта в коментар в Телеграм, че Русия не е страна по Римския статут на МНС и не носи отговорност пред него. „Русия не си сътрудничи с този орган, а заповедите за арест, издадени от Международния съд, за нас са нищожни“, пише тя в социалната мрежа.

 

 

 
За плановете на съда да започне първите дела за войната в Украйна се говори от миналата седмица, когато за това писа и „Ню Йорк таймс“, но дали Путин ще бъде на прицел, не бе известно.

 

 

Днес МНС заявява, че е обмислян вариантът заповедите да се издадат, без да се оповестяват, за да бъдат защитени жертвите и свидетелите и да се повиши ефективността на разследването.

 

 

 

Впоследствие е решено, че публичното потвърждаване ще „допринесе за това да се предотврати по-нататъшното извършване на престъпления“.

 

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
байдъъън

Байдън: Канибали изядоха чичо ми

април 18, 2024
768x432

Politico: Украйна върви към загуба на войната, Путин никога не е бил по-близо до целта си

април 17, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Командирът на „Ахмат“: Когато ковчезите започнат да пристигат в Париж, Франция ще изтрезнее

април 16, 2024
руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024
280401396030c2c393fc109dd0674aed

САЩ предали на Иран чрез Турция: Операцията да бъде „в определени граници“

април 14, 2024