Европа

Орбан: Западът е обхванат от военна треска, САЩ ръководят „коалицията на войната“ зад Украйна

Орбан: Западът е обхванат от военна треска, САЩ ръководят „коалицията на войната“ зад Украйна

 

1010x570

 

 

Световната общност е разделена: западните лидери са обхванати от военна треска, а водещите страни от Азия и Африка призовават за мир в Украйна. Това мнение изрази в сряда унгарският премиер Виктор Орбан в петък в ефира на радиостанция Kossuth. Той подчерта, че в Западна Европа само Унгария и Ватикана са за мирно разрешаване на украинския конфликт.

 

 

 

„Международното обществено мнение е рязко разделено. Има Запад и има други: турци, араби, китайци и африканци – те призовават за прекратяване на огъня и мирни преговори“, каза унгарският премиер. Според него развиващите се страни от Азия и Африка страдат от недостиг на храна и икономически затруднения, а „западните лидери са обхванати от военна треска“. „Германците започнаха с изпращане на защитни каски (на украинската армия – ТАСС), сега изпращат танкове и вече има разговори за изпращане на бойни самолети“, припомни Орбан.

Той смята, че от всички страни в ЕС само Унгария е за незабавно прекратяване на военните действия в Украйна и само тя и Ватикана „наистина искат мир в Европа“. Премиерът на Унгария предположи, че войнствената позиция на други държави по отношение на украинската ситуация се дължи на техните „различни интереси, включително икономически“.

 

 

 

Резултатите от президентските избори в САЩ през 2024 г. могат да повлияят на ситуацията в Украйна, ако конфликтът се проточи още няколко години, заяви Виктор Орбан. Според него Украйна може да провежда военни операции само докато САЩ казват „да“, но ако кажат „не“, тогава ще има ситуация за прекратяване на огъня. „Тръмп, който възнамерява да се кандидатира отново за поста, иска прекратяване на огъня“, каза Орбан. Затова, обясни той, изборите в САЩ през 2024 г. могат да окажат пряко влияние върху ситуацията около Украйна. „Това дори може да повлияе на изхода от войната“, подчерта унгарският премиер.

 

 

 

Според него през последните години САЩ не са участвали активно във формирането на европейската политика, но след избухването на въоръжения конфликт в Украйна всичко се е променило. Съединените щати ръководят „коалицията на войната“ зад Украйна, каза Орбан.

Източник: ТАСС

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024