Политика

Радев коментира свалянето на най-смъртносния US дрон от руски изтребител над Черно море

Радев коментира свалянето на най-смъртносния US дрон от руски изтребител над Черно море

 

big_10073

 

 

Президентите на Румъния и България също коментираха инцидента със сваления американски дрон. Клаус Йоханис е на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава.

 

 

Според Румен Радев конфликтът в Украйна вече прераства в глобален икономически сблъсък. Смята, че трябва да се направи всичко възможно да не се допусне да прерасне в глобален военен сблъсък. По думите му, ако конфликтът продължи във времето, ще разшири своя териториален обхват и форми на военни стълкновения.

„Трябва да бъдем изключително внимателни и проактивни с това, което се случва, говорейки за руската агресия в Украйна. Този конфликт вече прераства в глобален икономически сблъсък, но ние трябва да направим всичко възможно да не прерасне в глобален военен сблъсък.

 

 

Конфликтът, ако продължава във времето, ще продължи да разширява и своя териториален обхват и форми на военни стълкновения.

 

 

 

Вижте само събитията от изминалата и тази година. Взривът на Керченския мост, взривяването на Северен поток, падането на ракета на територията на Полша и смъртта на невинни цивилни граждани, а сега и случаят с дрон над неутрални води в Черно море.

 

 

 

Това трябва да ни подсказва, че всеки ден от тази война увеличава риска, не само за нашите икономики и социални системи, увеличава риска за гарантиране на мира и сигурността в глобален аспект. Затова, наред с подкрепата за Украйна, ние трябва да работим така, че този конфликт да бъде преустановен възможно най-бързо“, каза Радев.

 

 

„Инцидентът с дрона вчера е тежък инцидент и буди съжаление. Официалното съобщение по този въпрос се прави от американска страна“, каза от своя страна президентът на Румъния Клаус Йоханис.

 

 

 

Повече за американския дрон:

 

 

„Рийпър“ е смятан за най-опасния и най-смъртоносен боен дрон в света. Дълъг е 11 метра, а ширината му е 20 метра.

Развива максимална скорост от 480 км/ч, обхватът му достига 1850 км и може да работи в продължение на 14 часа.

 

 

 

 

Командите от дистанционния пилот достигат дрона за 1 секунда и 2 стотни чрез сателитна връзка. Камерата на борда на машината може да прочете регистрационен номер на автомобил от разстояние над 3 километра. Цената му е около 32 милиона долара.

 

 

 

 

Дронът е излетял от военновъздушната база „Къмпия Турзий“ в Румъния, съобщава „Ню Йорк Таймс“, позовавайки се на източници от американската армия, а инцидентът е станал на около 120 километра югозападно от бреговете на Кримския полуостров.

 

 

 

Вашингтон предупреждава Москва да не изостря ситуацията в региона. Американските въоръжени сили съобщиха, че са били принудени да разбият свой безпилотен дрон, след като е бил прихванат от руски изтребител, който му е повредил витлото.

 

 

Москва отрече и заяви, че американският дрон вероятно се е разбил в резултат на рязка маневра. Руското министерство на отбраната отхвърли твърденията, че изобщо е имало сблъсък.

 

 

 

Руското министерство на отбраната отрича да е имало допир между руския изтребител и американския дрон. Посланикът на Москва във Вашингтон беше привикан в Държавния департамент. Пред журналисти Анатолий Антонов определи инцидента като провокация.

 

Блиц

Политика

More in Политика

марин

Тъжна вест! Отиде си вицепрезидентът Ангел Марин

март 18, 2024
преговори

Габриел: Приех мандата с чувство на отговорност. Денков: Съставът на кабинета е неприемлив

март 18, 2024
споразумние

Ето го споразумението, по което са работили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Борисов постигна целите си, има последната дума

март 18, 2024
2a7479d543144c81d344ceb5c342f57d

Валентин Вацев: Животът на сглобката приключва след изборите в САЩ. Ето защо тя е нужна на Посолството

март 14, 2024
960x540

Сглобката в НС прие американска технология за АЕЦ „Козлодуй“

март 14, 2024
171034298861188

Обратното броене започва в петък, Габриел трябва да предложи правителство до 22 март

март 13, 2024