Русия

Русия: Украински диверсанти влязоха на наша територия и взеха заложници

Русия: Украински диверсанти влязоха на наша територия и взеха заложници

 

брянска

 

 

В ход е сблъсък с украински диверсанти, които са проникнали в граничната територия на руската Брянска област, съобщиха за ТАСС от службите за сигурност.

 

 

„Групи украински диверсанти са проникнали в две села, като в едно от тях са взели за заложници местни жители. Бойците от Росгвардия са влезли в сблъсък с бойците“, заяви източник на агенцията. По-късно тя уточни, че заложниците са поне шестима.

 

 

 

Сред мирните жители има загинали и  ранени, отбеляза ТАСС, като опроверга съобщенията за загинало момиче, което е ранено в гърба.

Брянска област граничи с Украйна от юг и с Беларус от запад.

 

 

 

ТАСС обобщава какво е известно до 12 ч. днес:

 

 

В четвъртък сутринта украински диверсанти проникнаха в граничен район на Брянска област, съобщи ръководителят на областта Александър Богомаз. По последна информация те са навлезли в две села и се водят боеве. Федералната служба за сигурност е потвърдила, че в пограничния район се провежда операция за ликвидиране на проникналите на държавната граница.

 

 

Богомаз съобщи, че диверсантите са проникнали в село Любечане, разположено в Климовски район непосредствено на границата с Украйна. По думите му украинските сили са обстрелвали автомобил, в резултат на което един човек е загинал, а друг – десетгодишно дете – е бил ранен.

 

 

 

Освен това, според губернатора, атака с дрон е била насочена към граничното село Сушани.

Според източника на ТАСС в правоприлагащите органи диверсанти са атакували както Любечане, така и Сушани, които са отдалечени на около 15 км по права линия. Става дума за няколко десетки въоръжени мъже, каза той.

 

 

 

Води се борба между диверсантите и бойците на Росгвардия.

От ФСБ потвърдиха пред ТАСС, че „се предприемат мерки за ликвидиране на въоръжените украински националисти, които са нарушили държавната граница“ в граничната зона на Брянска област.

 

 

 

До момента официално е съобщено за един пострадал и една жертва.

Украинските диверсанти може би държат до шест души като заложници, съобщиха за ТАСС от службите за сигурност. Източникът на агенцията е съобщил също, че има загинали и ранени сред цивилните.

 

 

Съобщения за украински диверсанти на руска територия постъпват редовно, но по правило става дума за действия на диверсионни и разузнавателни групи в нови региони на Русия.

 

 

Във връзка с нападението над села в Брянска област, граничеща с Украйна, в Руската федерация се провежда заседание на Съвета за сигурност на Русия.

 

 

Според изданието „Верстка“, с позоваване на източник в правоохранителните органи, вече се провежда извънредно заседание – чрез видеоконферентна връзка. Президентът Владимир Путин ще оглави извънредното заседание на Съвета за сигурност всеки момент. Президентът ще разговаря с директорите на службите за сигурност.

 

Гласове, Факти бг

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024