СВЯТ

Си Дзинпин пристигна в Москва: Китай и Русия са добри съседи и надеждни партньори

Си Дзинпин пристигна в Москва: Китай и Русия са добри съседи и надеждни партньори

 

си

 

 

Пекин и Москва са добри съседи и надеждни партньори, заяви Си Дзинпин при пристигането си на държавно посещение в руската столица, предаде ТАСС.

 

„Много съм щастлив да дойда отново на държавно посещение на територията на нашия близък съсед по покана на президента Владимир Владимирович Путин. От името на китайското правителство и народ отправям искрените си поздрави и най-добри пожелания към руското правителство и народ“, заяви Си.

 

„Китай и Русия са добри съседи и надеждни партньори, свързани през планини и реки“, добави той.

 

Китайският президент изрази увереност, че посещението му ще даде нов тласък на развитието на руско-китайските отношения и стратегическото взаимодействие между двете страни.

 

„По време на своето посещение очаквам да проведем задълбочен обмен на мнения с президента Владимир Путин относно двустранните отношения и важни регионални и международни теми от взаимен интерес, както и да очертаем план за развитие на стратегическото взаимодействие и практическото сътрудничество“, заяви китайският лидер.

 

Развитието на отношенията между Китай и Русия не само носи осезаеми ползи за народите на двете страни, но и има значителен принос за напредъка на света като цяло, подчерта Си.

 

Пътуването на Си до Русия идва, след като в петък Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за ареста на Путин по обвинения във военни престъпления. Кремъл, който не признава юрисдикцията на МНС, отхвърли неговия ход като „правно невалиден“.

Китайското външно министерство днес призова МНС да „зачита юрисдикционния имунитет“ на държавния глава и да „избягва политизирането и двойните стандарти“.

 

Китай гледа на Русия като на източник на нефт и газ за своята жадна за енергия икономика и като на партньор в противопоставянето на това, което и двете страни смятат за американска доминация в световните дела, отбелязва АП.

 

Развитието на отношенията между Китай и Русия не само носи осезаеми ползи за народите на двете страни, но и има значителен принос за напредъка на света като цяло, подчерта Си.

 

Путин изчерпателно ще обясни на Си Цзинпин позициите на Русия по украинската криза

 

По време на предстоящите руско-китайски преговори в Москва президентът на Русия Владимир Путин изчерпателно ще обясни на председателя на Китайската народна република Си Цзинпин позициите на Русия във връзка с евентуално уреждане на украинската криза. Това каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Така Си Цзинпин ще може да

 

СВЯТ

More in СВЯТ

руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024
280401396030c2c393fc109dd0674aed

САЩ предали на Иран чрез Турция: Операцията да бъде „в определени граници“

април 14, 2024
ракети

Как реагира Москва след иранската атака срещу Израел

април 14, 2024
epa07713961 (FILE / COMPOSITE) - Ukranian then Presidential candidate Volodymyr Zelensky (L) talks to the media during the Ukrainian presidential elections in Kiev, Ukraine, 21 April 2019, and Russian President Vladimir Putin (R) gestures while answering a question during his annual press conference in in Moscow, Russia, 23 December 2016 (images reissued 13 July 2019). According to reports, The Ukraine's President Zelensky called Russian President Put on the phone on 11 July 2019 for the first time.  EPA/TATYANA ZENKOVICH/YURI KOCHETKOV

В САЩ: Фантазиите на Зеленски са нереалистични. Абсурдна е тезата, че не трябва да преговаряме с Путин

април 12, 2024
0301_8237490757547045824_big

Експерти зоват да се вдигне възрастта за пенсия на 75, защото сме живели по-дълго. 75 г. са новите 65 г.

април 12, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024