Здраве

Търгаши в действие: Болници дерат кожи със скандални такси

Търгаши в действие: Болници дерат кожи със скандални такси

болница-коридор

 

 

 

Болници дерат с такса дубликат. Средно около 10 лева струва принтирането на медицински документ. Това показа справка на „Телеграф“ в ценоразписите на лечебните заведения.

 

 

Вече четири години те са задължени да публикуват цените на всички услуги, които предоставят. Информацията се изпраща в Министерството на здравеопазването и е общодостъпна.

От таблиците, които болниците изпращат, се вижда, че освен за медицински услуги, те прибират пари и за много други екстри, включително масаж, солариум, пробиване на уши и т.н.

 

 

Екстри

 

 

Изборът на екип е замръзнал на 900 лева. Използването на ВИП стая обаче варира значително от 50 до над 250 лева на ден за болничен апартамент. Същото е и с таксата за придружител. На места тя е само десетачка, а на други е стигнала до 80 лв., като това е само леглоденят, без да се включва храна. Някои болници пък са въвели по-ниски такси, но с лимит на времето.

 

 

Придружителят няма право да остава през нощта, но може да бъде до близкия си за до 4 часа денем срещу 30 лева. В допълнителните услуги, предлагани от някои лечебни заведения, е използването на кабелна телевизия и климатик. Цената за тези екстри е около 5 лв. на ден.

 

 

Наем

 

Болниците печелят също от наеми на зали и помещения за различни събития или предлагането на площ за заснемане на сцени от филми и сериали. Онези, които разполагат с по-развита база, имат и допълнителни услуги за външни лица, като използване на фитнес, басейн, тенис корт и др.

 

 

По-находчивите лечебни заведения пък са пуснали и нестандартни услуги, като осигуряване на украса при изписване и дори избор на дата и час за операция. Това обаче струва между 200 и 300 лева.

 

 

Много екстри се предлагат и около ражданията. ВИП пакет с присъствие на придружител може да струва над 3 бона. Това обикновено включва зала за активно раждане, възможност за заснемане и др.

 

 

Сестрите отсвирват постовете

 

 

Всички болници са обявили в ценоразписите си колко струва т.нар. сестрински пост. Идеята му е пациентът да си осигури персонално обслужване от медицинска сестра, като услугата на повечето места се заплаща на час. Цената в различните болници варира от 5 до 8 лева. Някои лечебни заведения са обявили директно цени за дневна и нощна смяна.

 

 

Заради липсата на кадри обаче в повечето случаи медицинските сестри отсвирват постовете и отказват на близките на пациентите да поемат персонални грижи. Те са категорични, че имат твърде много работа, за да предлагат и такава услуга.

 

 

 

Клиники с пакет по домовете

 

 

Медицински центрове и частни клиники пък предлагат все повече услуги и пакети за посещение по домовете. Таксата за лекарска визита е около 100 лв. Ако лекарят притежава специалности, сумата скача двойно, а ако трябва да говори на чужд език, цената стига поне до 230-250 лв. Предлагат се също психологическа консултация в дома, смяна на превръзка или катетър и др.

 

 

 

Една от клиниките пък е пуснала профилактичен пакет от 10 домашни посещения на цена от 1530 лв. Друга услуга, която предлагат, е наблюдение в стационар. Така например, ако пациент се почувства зле и отиде на преглед, но след това се безпокои да остане сам, той може да си плати 35 лв., за да остане за час под наблюдение или пък стотачка, за да го следят до 12 часа. Такава услуга се предлага и нощем, но цената е двойна.

 

 

 

В клиниките обаче стандартните услуги, за които търсим личния лекар, излизат много солено. Така например за издаване на болничен можем да броим 14 лв., а за извинителна бележка или направление – 12 лв.

 

Телеграф, Блиц

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023