Анализи

NYT: С този ход Пекин слага край на дипломатическата хегемония на САЩ

NYT: С този ход Пекин слага край на дипломатическата хегемония на САЩ

 

пекин

 

 

 

Директорът на бюрото на централната външна комисия Ван И (в центъра) със секратаря на върховния национален съвет за сигурност на Иран Али Шамхани и саудитския съветник по националната сигурност Мусаад бин Мохамед Ал Айбан в Пекин.

След разговори в Пекин, при неочакван пробив, преговарящи от Саудитска Арабия и Иран разказват, че са се договорили документите и речите им да не са на английски: само на арабски, китайски и фарси. Детайлът от разговорите, в които участва водещият арабски съюзник на Съединените щати, създава представа как нормализирането между Саудитска Арабия и Иран преобърна близкоизточната дипломация.

Два месеца ще трябват за повторно отваряне на посолства, почти седем години след като връзките бяха прекъснати след безредици около саудитското посолство Техеран. Саудитска Арабия пък бе екзекутирала шиитския духовник Нимр ан Нимр.

Сделката напомня, че арабските монархии от Персийския залив с времето се разочароваха от сътрудничеството със САЩ като гарант за сигурност в региона. Повечето изразиха резерви през 2015 г. към споразумението, с което САЩ и други пет световни сили се договориха с Иран за ограничаване на ядрената му програма: в него, според критиците, нямаше ясни гаранции нито че ислямската република няма да развива балистична програма, нито че ще се въздържа от работа с обичайните си посредници – от хутите в Йемен до милициите в Ирак и „Хизбула“ в Ливан – които работят за дестабилизация в региона.

Една от интерпретациите в саудитски медии е, че Рияд опитва да вземе нещата в свои ръце. „Естествено е да има дипломатически отношения, дори да са на по-ниско ниво, защото допирните точки между Саудитска Арабия и Иран са много поради експанзионисткия подход на Иран, а това не е подходът на Рияд“, пише във в. „Аш шарк ал аусат“ Тарек ал Хомейед.

Според него гарант на това споразумение е Китай – важен факт в случай, че „Иран не се придържа“.

Най-накрая има мирно споразумение в Близкия изток. Не между Израел и арабите, а между Саудитска Арабия и Иран, които се бяха хванали за гушите от десетилетия. И то с посредничеството не на САЩ, а на Китай,

пише The New York Times в материал, представен от „Фокус“:

Това е сред най-големите и най-превратни събития, които някой можеше да си представи, промяна, която накара главите да се завъртят в столиците по целия свят. Съюзите и съперничествата, управлявали дипломацията от поколения, поне за момента са преобърнати.

Американците, които бяха централните действащи лица в Близкия изток през последните три четвърти век, почти винаги бяха в стаята, където се случваха нещата. А сега се оказват встрани в момент на значителна промяна.

Китайците, които години наред играеха само второстепенна роля в региона, изведнъж се превърнаха в новия силен играч. А израелците, които ухажваха саудитците срещу техните общи противници в Техеран, сега се чудят какво да правят.

„Няма начин да се заобиколи – това е голяма работа“, казва Ейми Хоторн, заместник-директор по изследванията в Project on Middle East Democracy, нестопанска група във Вашингтон.

„Да, Съединените щати не биха могли да сключат подобна сделка точно сега с Иран, тъй като нямаме отношения. Но в по-широк смисъл престижното постижение на Китай го вкарва в по-висока дипломатическа лига и засенчва всичко, което САЩ са успели да постигнат в региона, откакто Байдън дойде на поста.“

Белият дом на президента Байдън публично приветства възстановяването на дипломатическите отношения между Саудитска Арабия и Иран и не изрази явна загриженост относно ролята на Пекин в сближаването на двете страни. В частни разговори помощниците на г-н Байдън предположиха, че се обръща твърде много внимание на пробива и се присмяха на твърденията, че това показва някаква ерозия на американското влияние в региона.

Но остава неясно, казват независими анализатори, докъде всъщност ще стигне сближаването между Саудитска Арабия и Иран. След десетилетия на понякога жестока конкуренция за лидерство в Близкия изток и по-широкия ислямски свят, решението да се отворят отново посолствата, които бяха затворени през 2016 г., представлява само първа стъпка.

Това не означава, че сунитите от Рияд и шиитите от Техеран са оставили настрана всичките си дълбоки и интуитивни различия. Наистина е възможно това ново споразумение за размяна на посланици дори да не бъде изпълнено в крайна сметка, като се има предвид, че беше поставено в предпазлив двумесечен график за уточняване на подробностите.

Ключът към споразумението, според това, което саудитците са казали на американците, е ангажиментът на Иран да спре по-нататъшни атаки срещу Саудитска Арабия и да ограничи подкрепата за въоръжени групи, които атакуват кралството.

Иран и Саудитска Арабия ефективно водят опустошителна прокси война в Йемен, където бунтовниците хути, обединени от Техеран, се бият със саудитските сили в продължение на осем години. Примирието, договорено с подкрепата на ООН и администрацията на Байдън миналата година, до голяма степен спря военните действия.

В началото на миналата година ООН изчисли, че повече от 377 000 души са загинали по време на войната от насилие, глад или болести. В същото време хусите са изстреляли стотици ракети и ударни дронове по Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия търсеше спиране на военните действия с Иран от години, първо чрез преговори, проведени в Багдад, които в крайна сметка не доведоха до нищо. Представители на администрацията на Байдън казват, че саудитците са ги информирали за дискусиите в Пекин, но американците изразиха скептицизъм, че Иран ще изпълни новите си ангажименти.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, фактическият лидер на Саудитска Арабия, който имаше силни връзки с президента Доналд Тръмп и помогна за осигуряването на 2 милиарда долара финансиране за инвестиционната фирма, създадена от Джаред Кушнер, зет на бившия президент, играе сложна дипломатическа игра, откакто г-н Байдън дойде на поста.

Байдън веднъж се зарече да превърне Саудитска Арабия в държава „изгой“ заради организирането на убийството на Джамал Хашоги, саудитски колумнист за The Washington Post, живеещ в Съединените щати. Но той неохотно се съгласи да посети кралството миналата година, тъй като се опитваше да намали цените на горивото, които бяха повишени отчасти от инвазията на Русия в Украйна.

Опитвайки се да изглади отношенията със саудитците, г-н Байдън понесе ожесточени критики за широко рекламирания юмручен удар с престолонаследника, който беше определен от ЦРУ за отговорен за убийството и разчленяването на Хашоги.

Но г-н Байдън и неговият екип бяха вбесени, когато според тях саудитците по-късно нарушиха необявеното споразумение, постигнато по време на това посещение, и ограничиха производството на петрол миналата есен, за да поддържат цената на горивото висока.

В този случай официалните лица на САЩ вярваха, че принц Мохамед застава на страната на руския президент Владимир Путин и г-н Байдън заплаши с неуточнени „последствия“ без да наложи официално такива.

 

Източници: „Ню Йорк Таймс“, „Фокус“

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023