Здраве

Това лекарство е супер популярно, но всъщност не работи

Това лекарство е супер популярно, но всъщност не работи

Apteka

 

 

 

Значителна част от рафтовете на аптеките са заети от така наречените „фуфломицини“ – лекарства, които не лекуват болестта и са обикновени „манекени“.

 

 

Тези лекарства наистина могат да ви помогнат поради плацебо ефекта, т.е. самохипнозата. Но тяхната неефективност е научно доказана и те почти никога не се използват за сериозно лечение.

 

 

Сред „фуфломицините“ има и изключително популярни лекарства, които са познати на всеки човек.

Едно от тях е познатата и често рекламирана валериана.

 

 

 

Помага ли валериана – развенчаване на мит

 

 
Евгений Скрипник, невролог, психиатър и привърженик на медицината, основана на доказателства, говори за факта, че валерианата има ниска ефективност като успокоително.

 

 

 

Според лекаря ефективността на валериана почти не се различава от плацебо, т.е. „фалшив“ препарат. Това важи за всякакъв сорт валериана, включително и за „българската валериана“, която е много рекламирана в чужбина.

 

 

„Ефективността на валериана е 20-25%, наистина няма противопоказания и странични ефекти! Всичко е наред! Но ефективността е равна на плацебо ефекта! “ – казва докторът.

 

 

 

Успокояващият ефект на валериана може да се дължи на наличието на алкохол. „Това, което наистина може да помогне в алкохолен разтвор на валериана, е алкохолът и самият процес на „броене“ на капки“, уточнява Евгений Скрипник.

 

 

Какво казва науката за валериана

 
Валериана като лекарство не е признат от повечето реномирани медицински организации. Изследванията върху валериана показват, че тя не помага при безсъние и не намалява тревожността. Лекарството няма да донесе вреда, но и ползи.

 

 

 

Друг научен анализ показва, че дозировката на валериана под 100 mg няма ефект върху тялото. За да има ефект от лекарството, една доза трябва да съдържа от 300 mg до 1 g екстракт от валериана.

 

 

 

На кого действа на валериана

 

 
Въпреки че валерианът практически няма ефект върху хората, доказано е силното му въздействие върху домашните котки. Понякога ветеринарните лекари могат да предпишат валериан за котки като лекарство, но здравите животни не трябва да го приемат.

 

 

 

Предполага се, че този ефект на лекарството върху котките се дължи на наличието на веществото актинидин във валериана, което мирише като котешки феромони.

 

Мигнюз

Здраве

More in Здраве

ДОКТОР

Скръбна вест! Внезапно почина началникът на Кардиологично отделение в „Пирогов“

май 18, 2023
болница17242128_303

Пазете се: Кабинетите се пръскат по шевовете заради нова зараза, а болните правят ключова грешка

май 11, 2023
big_1fa5

Проф. Ива Христова: Запомнете, никога не правете това при ухапване на кърлеж!

април 29, 2023
Image_14250067_40_0

ТЕЛК в Ямбол спря пенсията на жена с 97% инвалидност, която не може да се движи

април 17, 2023
platen-pregled-pri-lekar-cenite-tragvat-ot-50-leva-pri-profesor-stigat-do-700-leva-1

Платен преглед при лекар: Цените тръгват от 50 лева, при професор стигат до 700 лева

март 23, 2023
болница

Плащаме с 30% повече за здравни услуги

март 19, 2023