Политика

Гешев пусна скандален запис с Йордан Стоев от ВСС. От аудиофайла изплува името на Бойко Борисов

Гешев пусна скандален запис с Йордан Стоев от ВСС. От аудиофайла изплува името на Бойко Борисов

запис-2

 

 

Пред журналисти главният прокурор Иван Гешев показа скрийншоти от собствения си телефон и провежданата от него кореспонденция в мобилни приложения с Йордан Стоев, член на Висшия съдебен съвет и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

А след това пусна пред журналистите и аудиозапис от разговора си със Стоев, в който отново се споменава името на Борисов. 

 

 

 

На него се чува как главният прокурор уверява Йордан Стоев, че ще подаде оставка и споменава, че е получил заплашително писмо. Магистратът от ВСС пък обяснява на Иван Гешев, че ще има 100% гаранции за семейството му, след което го уверява, че е говорил с колегите си от прокурорската колегия на ВСС и им е казал, че са направили глупост с искането на оставката на обвинител №1.

 

 

„Той ми каза, че всички са срещу тебе. Изпадаме в изолация“, предава Стоев думи на Бойко Борисов, с когото е говорил.

 

 

„Белята станала, станала. Трябва да имаш и достойнство, казва мъжки глас, за който се предполага, че е на Йордан Стоев, а Иван Гешев, отвръща: „А, защо се случи това?“

 

 

 

„Случи се, защото – това, което той ми каза, така се получи, то е истината, ние го знаем – всички срещу теб са се събрали. Изкупителната жертва, то си е така…“, отговаря му Стоев.

 

 

 

Гешев казва: „Ама, добре, кажете ми бе хора. Готвите ми атака. Кажете ми, ще си тръгна, без да ги правите тези глупости. Ние излагаме системата цялата.“

 

 

 

„Аз го казах това нещо. С кои очи да ги гледам“, отговоря му другият мъжки глас.

По-късно в разговора главният прокурор казва: „Моята глава е целта, за да сформират правителство“.

 

 

Ето целия запис с Йордан Стоев: 

Аз разбрах, вчера сте говорили с нашия приятел, казва Стоев.

 

 

Гешев му разказва за заплашителното писмо и искането за оставка. „На мен ми казаха съвсем друго, вика 100-процентови гаранции за… За тебе, за съпругата, за децата и за всички“.

 

 

Главният прокурор пита дали е сигурен и как да знае каква е гаранцията. „Защото знам за какво става въпрос“, отвръща му Стоев.

 

 

„Магдалинчев в час ли е?“, пита Гешев.

 

 

„В час е“, отвръща членът на ВСС относно съдия Боян Магдалинчев. „Звъннах на Радо и му казах, че това е най-голямата глупост, която да се направи“, се чува гласът на Стоев.

 

 

„Гаранции 100 процента, но това което ми каза, е, че си получил тази информация. А ти ми казваш друго“. „Каза ми, че така се случи, че всички срещу теб са се събрали. Аз, вика, седях последен, но много ме натиснаха и да не изпадна в изолация“, продължава Стоев, предавайки чужди думи. „Моята глава е целта да има правителство на ПП“, твърди Гешев в записа.

 

 

 

„След четвъртък го разбрахте? След Габриел? А кой го написа това? Аз съм наясно. Магдалинчев знаеше ли? Сега са го натиснали. „Когато искаш да плашиш, да инсценираш, няма да сложиш сачми. Това е да убиваш“, казва Стоев, прехвърляйки темата към атентата срещу Гешев.

 

 

 

„Как ще изберем нов?“, пита Гешев. „Ще стартират процедурата за избор“, отвръща му Стоев. „Нас може точно за два месеца да ни пуснат. Процедурата може да отиде до шест месеца. И аз не знам, но мисля, че накрая ще направят правителство. Тя да си напусне поста и да дойде тук за нещо несигурно…“.

 

 

 

„Основният обвиняем за „Барселонагейт“ е“, казва Стоев. „Бойко“, довършва Гешев.

Гешев казва, че ще си подаде оставката и ще излезе в отпуск.

 

 

„Ще наблегнеш на личния мотив и казваш, че съжаляваш, че искаш прокуратурата да може да се запази. Това всъщност и в молбата като пуснеш в оставката, можеш да напишеш да бъда преназначен във ВАП“, съветва го членът на ВСС.

 

 

 

Иван Гешев казва как заместниците му се притесняват за него. „Не ме мислете мен, аз ще съм добре, вие да сте добре“, им казал той. „Аз ще излезна и ще ме треснат някъде пак“, твърди Гешев. „Това влиза в гаранциите. Кажи му. Защото израелецът каза, че това е дълга организация с много хора. Това, ако беше те ударило във вратата, това е насочен взрив. На 15 метра са прерязали дърво. Каза ми – бил си на 1 секунда. И му кажи, кълна се, някой се опита да ме убие. Аз вярвам, че не са те“.

 

 

„Аз ще ти пусна съобщение – гаранциите са потвърдени“, казва му Стоев. „Пусни ми съобщение всичко е окей“, отвръща Гешев.

 

 

 

„Радев защо ме защити в Южна Африка?“, пита Гешев.

„Не те защити, той искаше да обере славата“, отвръща членът на ВСС.

 

 

„Виж сега, първото нещо да сменим Сарафов. Аз съм окей. Той е използван“, казва Гешев, предавайки нечие друго предложение, което е получил. „Ще правиш партия, ако искаш партия, ще те подкрепим. Ако иска – посланик в Турция, в Израел. И те казаха, Бойко каза, да не се отказва. Това беше разговорът“.

 

 

 

Борисов ми предложи ми да стана посланик в Израел. А на Деси Атанасова звъннах, тя каза: Аз не знам, допълва Гешев за обаждането към Атанасова от ГЕРБ след решението на Мария Габриел за освобождаване на главния прокурор. „Ще натиснат ентър, и к’во ще натиснат“, казва Гешев. „Нищо няма да натиснат, ти не си толкова тъп“, отвръща Стоев.

 

 

След края на записа обвинител №1 заяви, че сега е моментът, в който българските магистрати да покажат, че са независими и че няма да позволят олигархията и политическата мафия да продължат да правят това, което са правили до момента.

 

 

 

„Аз, като главен прокурор, съм работил и ще продължа да работя само и единствено за България. И ще си довърша мандата в интерес на хората. Защото това не може да продължава, защото искам децата ми, децата на приятелите ми и вашите деца да живеят в държава, която не е завладяна. От това могат да се срамуват не българските магистрати, а малка част – няколко хора от съдебната власт“.

 

Лупа бг

Политика

More in Политика

австрия - 1

Тесла! Австрия светкавично отхвърли призива на Фон дер Лайен – няма да ни пусне за Шенген

септември 14, 2023
тренд-1

Тренд: Дистанцията между ГЕРБ и ПП-ДБ е близо 7%, 6 партии влизат в парламента при избори днес

септември 14, 2023
абровски

Експерт: Кабинетът пада до месец, ако НС гласува отпадане забраната за внос на зърно от Украйна

септември 14, 2023
big_1497

Радев след среща с ръководството на „Лукойл Нефтохим“: България очаква надеждни доставки и предвидими цени на горивата

септември 13, 2023
вътев-1

Земеделският министър Вътев изолиран – не знаел, че забраната за внос на украинско зърно няма да се удължава

септември 13, 2023
1010x570 (1)

Тагарев назначи бивш инструктор в МВР на Украйна за шеф на военните ни заводи „ТЕРЕМ“

септември 12, 2023