СВЯТ

Киев обяви началото на контранастъплението на Украйна

Киев обяви началото на контранастъплението на Украйна

zelenski-obiavi-nachaloto-050

 

 

Контранастъплението на украинската армия вече е започнало, военните провеждат отделни операции. Това съобщи в ефира на италианския телевизионен канал Rai 1 на 25 май Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна (ОП).

 

 

„Контранастъплението продължава вече няколко дни. Пълномащабна война се простира на 1,5 хиляди километра по границата с Русия“, каза той.

 

 

Подоляк засегна темата за доставките на оръжие от западните страни. Киев ще използва предаденото му оръжие за провеждане на военни действия в тези територии, които смята за свои.

 

 

Съветникът на ръководителя на президентската канцелария призова съюзниците да прехвърлят изтребители F-16 на Украйна. Въоръжените сили на Украйна имат нужда от силна бойна авиация, за да затворят въздушното пространство, заключи той.

 

 

 

Припомняме, че на 23 май началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов обяви достатъчното минимално количество оръжие за започване на контранастъпление.

 

 

От няколко месеца руската армия изгражда отбранителни линии във временно окупираните територии на Украйна. Може би те очакват пробив в четири области, включително в Крим.

 

 

 

Бившият началник на Генералния щаб на британската армия, генерал Ричард Данат, смята наскоро започналите военни действия в района на Белгород за полезни. Такива атаки щели да донесат ефективност в контранастъплението.

 

 

В същото време New York Times пише, че битката за Бахмут е изтощила руските войски. Те няма да могат да извършват широкомащабни настъпления и ще се ограничават само до локални атаки.

 

 

Според военни анализатори руските сили са претърпели много тежки загуби в битката за Бахмут. Нещо повече, като цяло руснаците показаха, че нямат възможност да завземат големи територии, въпреки че Кремъл планира, както беше посочено, да завземе цялата Донецка и Луганска област. Така че Русия искаше да използва Бахмут като трамплин за по-нататъшно придвижване към Краматорск и Славянск.

 

 

Съобщава се, че Украйна е успяла да подготви нови формирования, оборудвани със западно оръжие. Те се готвят да започнат по-широко настъпление. Това принуждава Руската федерация да премине в отбрана и да разтегне силите си.

 

 

 

Според Роб Лий, военен анализатор в Изследователския институт за външна политика на САЩ, руските въоръжени сили все още може да са способни на някои локални атаки на тактическо ниво.

„Но Русия вероятно ще се съсредоточи основно върху отбраната и ще се подготви за украинското контранастъпление“, каза той.

 

 

 

В материала се казва, че битката за Бахмут е струвала скъпо на Русия и Украйна. Това ще повлияе много на това, което ще се случи след това. И двете страни са инвестирали много в хора и оборудване, за да превземат или задържат сравнително малкия и вече разрушен град.

 

 

 

Сега, както се съобщава, Москва трябва да реши дали да се опита да се премести на запад от Бахмут. Последствията от битката все още не са известни.

 

 

„Тази глава ще бъде затворена въпреки факта, че боевете продължават в полетата извън града. Но това говори много за желанието на украинците да се бият“, каза Майкъл Кофман, анализатор в Арлингтънския изследователски институт.

Превод: GlasNews

СВЯТ

More in СВЯТ

ukrainkite-iskat-zhenski-vagoni-kakvo-505

Украинките искат женски вагони: какво се случва и защо мъжете са обидени?

май 24, 2023
путин-виц5e_pqpv22

Путин: Не е имало никаква Украйна в историята на човечеството преди появата на Украинската ССР

май 24, 2023
1684448160-34324343434343

The Times: Шефът на британския флот се уплаши от руските подводници „невидимки“

май 23, 2023
viktor-orban

Орбан заяви, че Украйна няма да може да спечели конфликта с Русия. Киев реагира остро

май 23, 2023
zelenski-napusna-g7-kovcheg-stranna-020

„Зеленски напусна G7 в ковчег?“: Странна СНИМКА на New York Times смая мрежата

май 23, 2023
1684682106-1-chvk-vagner-paraskovievka-bahmut

Пригожин показа на Зеленски ново ВИДЕО и обяви: Последният боец от ВСУ избяга от Бахмут в женска рокля

май 21, 2023