СВЯТ

Киев обяви началото на контранастъплението на Украйна

Киев обяви началото на контранастъплението на Украйна

zelenski-obiavi-nachaloto-050

 

 

Контранастъплението на украинската армия вече е започнало, военните провеждат отделни операции. Това съобщи в ефира на италианския телевизионен канал Rai 1 на 25 май Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна (ОП).

 

 

„Контранастъплението продължава вече няколко дни. Пълномащабна война се простира на 1,5 хиляди километра по границата с Русия“, каза той.

 

 

Подоляк засегна темата за доставките на оръжие от западните страни. Киев ще използва предаденото му оръжие за провеждане на военни действия в тези територии, които смята за свои.

 

 

Съветникът на ръководителя на президентската канцелария призова съюзниците да прехвърлят изтребители F-16 на Украйна. Въоръжените сили на Украйна имат нужда от силна бойна авиация, за да затворят въздушното пространство, заключи той.

 

 

 

Припомняме, че на 23 май началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов обяви достатъчното минимално количество оръжие за започване на контранастъпление.

 

 

От няколко месеца руската армия изгражда отбранителни линии във временно окупираните територии на Украйна. Може би те очакват пробив в четири области, включително в Крим.

 

 

 

Бившият началник на Генералния щаб на британската армия, генерал Ричард Данат, смята наскоро започналите военни действия в района на Белгород за полезни. Такива атаки щели да донесат ефективност в контранастъплението.

 

 

В същото време New York Times пише, че битката за Бахмут е изтощила руските войски. Те няма да могат да извършват широкомащабни настъпления и ще се ограничават само до локални атаки.

 

 

Според военни анализатори руските сили са претърпели много тежки загуби в битката за Бахмут. Нещо повече, като цяло руснаците показаха, че нямат възможност да завземат големи територии, въпреки че Кремъл планира, както беше посочено, да завземе цялата Донецка и Луганска област. Така че Русия искаше да използва Бахмут като трамплин за по-нататъшно придвижване към Краматорск и Славянск.

 

 

Съобщава се, че Украйна е успяла да подготви нови формирования, оборудвани със западно оръжие. Те се готвят да започнат по-широко настъпление. Това принуждава Руската федерация да премине в отбрана и да разтегне силите си.

 

 

 

Според Роб Лий, военен анализатор в Изследователския институт за външна политика на САЩ, руските въоръжени сили все още може да са способни на някои локални атаки на тактическо ниво.

„Но Русия вероятно ще се съсредоточи основно върху отбраната и ще се подготви за украинското контранастъпление“, каза той.

 

 

 

В материала се казва, че битката за Бахмут е струвала скъпо на Русия и Украйна. Това ще повлияе много на това, което ще се случи след това. И двете страни са инвестирали много в хора и оборудване, за да превземат или задържат сравнително малкия и вече разрушен град.

 

 

 

Сега, както се съобщава, Москва трябва да реши дали да се опита да се премести на запад от Бахмут. Последствията от битката все още не са известни.

 

 

„Тази глава ще бъде затворена въпреки факта, че боевете продължават в полетата извън града. Но това говори много за желанието на украинците да се бият“, каза Майкъл Кофман, анализатор в Арлингтънския изследователски институт.

Превод: GlasNews

СВЯТ

More in СВЯТ

IMAGE_15522115_40_0

Колониална драма: Френският посланик в Нигер е „буквално взет за заложник“, оплака се Макрон

септември 15, 2023
австрия - 1

Тесла! Австрия светкавично отхвърли призива на Фон дер Лайен – няма да ни пусне за Шенген

септември 14, 2023
ezgif-2-9d25379877

Русия поставя ЕС на колене: Новият план на Путин за влияние и завземане на територии

септември 13, 2023
ким

Путин и Ким Чен Ун се срещнаха на руски космодрум

септември 13, 2023
169452803394381

Ким Чен-ун пристигна в Русия с бронирания си влак, вижте как го посрещнаха… СНИМКИ/ВИДЕО

септември 12, 2023
байдънbig_big_Joe_Baidan_1_

Започва разследване за импийчмънт на Джо Байдън

септември 12, 2023