Политика

Кирил Вътев гласен за земеделски министър! Български производители: Той работи само с вносно месо!

Кирил Вътев гласен за земеделски министър! Български производители: Той работи само с вносно месо!

 

вътев

 

„Изразяваме категоричното си несъгласие! Имаме сериозни притеснения относно неговата експертиза!“, пишат в позиция до медиите от БАК.

 

Относно възможността Кирил Вътев да оглави земеделието, от бранша заявиха, че това е лична номинация на бащата на Въчев.

 

„Въчев и компанията му работят със 100% вносно месо, ето защо се смята, че като министър той ще работи срещу българските производители, заявиха пред Епицентър.бг български производители на месо и млечни продукти.

 

Ето го и целия текст на позицията на Българска аграрна камара:

 

До г-н Кирил Петков

До г-н Асен Василев

До г-н Христо Иванов

До г-н Атанас Атанасов

Коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“

До г-н Бойко Борисов

Коалиция „ГЕРБ-СДС“

 
ПОЗИЦИЯ относно кандидатура на г-н Кирил Вътев за министър на земеделието

Уважаеми господа,

Във връзка с обявената от политическа партия „Продължаваме промяната“ кандидатура на г-н Кирил Вътев за министър на земеделието, ние от Българска аграрна камара (БАК), която обединява 13 организации от различните подсектори на земеделието и представлява интересите на над 10 000 земеделски производители, изразяваме категоричното си несъгласие с кандидатурата. Въпреки уважението ни към г-н Вътев като бизнесмен в преработвателния сектор, ние имаме сериозни притеснения относно неговата експертиза, включително и образование в областта на селското стопанство, от една страна и липсата на административен опит, който се изисква за ръководител на такова важно министерство, каквото е Министерство на земеделието, от друга страна.

 

В допълнение, г-н Вътев е непознат за болшинството от земеделските производители в България, особено за тези извън сектора на животновъдството, тъй като досега той не е допринесъл с нищо конкретно за просперитета на земеделските производители.

 

Притеснението ни се засилва още повече от факта, че на база на практиката си на бизнесмен от преработвателния сектор, ако бъде избран за министър, г-н Вътев би могъл да повлияе за вземането на решения, които допълнително да отслабят позицията на производителите във веригата на доставка. Такива решения ще бъдат в ущърб на българските производители, които и към момента са неравнопоставени с производителите на храни, които преработват в по-голямата си част земеделска продукция от внос, за сметка на родното производство.
Настоящата тежка ситуация в българското селско стопанство от гледна точка на пазари на земеделска продукция, породена от кризите в последните години, новите правила на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на България, пред които са изправени земеделските производители и държавната администрация, включително и рискът от провал на текущата кампания по заявяване на директните плащания, както и продължаващата политическа несигурност в страната ни, изисква за поста министър на земеделието да бъдат назначавани личности с високо ниво на професионална подготовка, ръководни умения в държавна администрация и работа с институциите на Европейския съюз, които да могат да формулират ясни политики за развитие на земеделието и да вземат отговорни национални решения в изключително кратки срокове, които качества и умения, за съжаление, не откриваме в кандидатурата на г-н Вътев.
Ние от БАК, като най-голямата и обединяваща всички подсектори на селското стопанство организация, очакваме да приемете с необходимата сериозност настоящата ни мотивирана позиция, защото тя е в защита на интересите на българските земеделски производители и родното ни производство, което е най-важната мисия на БАК!
Изразяваме готовност за диалог и конструктивни срещи за обсъждане на подходящи за поста кандидатури!
а аграрна
25 май 2023 г.
С уважение, Костадин Костадинов

Председател на УС камара

 

Епицентър

Политика

More in Политика

олеся

Посолството на Украйна осъжда планираната прожекция на филма „Азовстал“ в Руския културно-информационен център

май 25, 2023
denkov-gabriel

Шах: ГЕРБ иска да има министри в правителството, „Промяната“ са против. Засега

май 25, 2023
пенсииии

Преизчисляване на пенсиите от 1 юли 2023 г., предлагат депутати от БСП

май 24, 2023
ротация

ГЕРБ само с един министър в кабинета, ПП налагат Василев, Лорер и куп партийци

май 23, 2023
обещанието

Петков: Не спазихме обещанието си, извинявам се. Това е най-доброто, което можехме да сторим

май 23, 2023
rajchev-harizanov

Политолози вещаят политически апокалипсис, „Промяната“ потъва заради преяждане с власт

май 23, 2023