Здраве

Пазете се: Кабинетите се пръскат по шевовете заради нова зараза, а болните правят ключова грешка

Пазете се: Кабинетите се пръскат по шевовете заради нова зараза, а болните правят ключова грешка

болница17242128_303

 

 

Пациенти с грип тип Б пълнят кабинетите. За това алармира общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов, цитиран от „Телеграф“. Болните са предимно хора на средна възраст, но има много случаи и сред децата.

 

 

„Заболяването протича доста тежко, с висока температура, която държи по цяла седмица. Така че грипът съвсем не си е отишъл. Затова е важно хората да си правят тестове“, коментира д-р Миндов. Той обясни, че пациенти масово пият антибиотици, без да знаят какво всъщност им има и така състоянието им се усложнява.

„При мен дойде жена, която без да се тества, беше започнала да пие антибиотик и не можеше да свали температурата цяла седмица. А ако се приемат правилните медикаменти в първите 48 часа, всичко приключва много бързо“, каза още той.

 

 

Справка в сайта на Столичната здравна инспекция сочи, че от 1 до 7 май само в София има 159 случая на остри респираторни заболявания и грип.

 

 

Що се отнася до случаите на коронавирус у нас, д-р Миндов поясни, че те намаляват и ситуацията е по-спокойна.

 

 

Справка

 

 

В същото време справка на Столичната здравна инспекция показва, че в складовете залежават 95 796 ваксини срещу COVID. Наскоро здравният министър д-р Асен Меджидиев заяви, че предстои да бракуваме 2,5 милиона броя, а усилията ни трябва да бъдат насочени към имунизацията на децата срещу варицела и морбили.

 

 

В тази връзка и съветникът на Столична община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджиев открои притеснителна тенденция. Той заяви, че от две години има спад при задължителните имунизации срещу животозастрашаващи инфекции.

 

 

„И не става дума само за морбили, но и за детски паралич, дифтерия“, коментира той. Според него е необяснимо да не ваксинираш детето си срещу заушка или рубеола.

 

 

Деца

 

 

„Опасно е, че хората не искат да ваксинират децата си. Говорим за задължителния имунизационен календар. Трябва дори да се включат още няколко ваксини, но да са по желание и да са заплащани от обществени фондове“, заяви проф. Кантарджиев.

 

 

Според него родител, който откаже безплатна имунизация, трябва да поема отговорност за това, като се подпише изрично. В момента има такова изискване, но често е формално.

 

 

„При нас има дори увеличение при ваксинирането срещу морбили, покритието е около 90%. Според мен не са обхванати предимно децата, които са трайно в чужбина“, каза от своя страна и д-р Георги Миндов.

 

Телеграф, Блиц

Здраве

More in Здраве

кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023
лекарстваphpgxh3ad_559x345

Пълен хаос по аптеките: Лекарският съюз заплаши с протести и дела, ако не върнат хартиените рецепти

октомври 20, 2023
b22bdd02010bb833326cae13c97a9a50

Пак се започва: СЗО бие тревога – жесток скок на Ковид-19, идва със съсиреци и мозъчна мъгла

септември 1, 2023
зъболекар - стол

Зъболекар осъди пациент, защото го обидил във Фейсбук / СНИМКА

юли 12, 2023
zhena-zagubila-deteto-si-karlovo-iskam-658

Това е прокълнато отделение – проплака Богдана, загубила детето си в карловската болница

юли 1, 2023