Политика

Политолози вещаят политически апокалипсис, „Промяната“ потъва заради преяждане с власт

Политолози вещаят политически апокалипсис, „Промяната“ потъва заради преяждане с власт

 

rajchev-harizanov

 

Съставянето на правителство от две политически сили, чиито вождове са се клели, че няма да се съюзяват, е нещо съвършено безпринципно. „Продължаваме промяната“ правят сделка, срещу която получават една нестабилна власт, защото по всеки въпрос трябва да тичат при Бойко Борисов. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ политологът и социолог Андрей Райчев.

„Промяната“ ще имат власт на хартия и страшно напрежение. То е унищожително за тях. Не съм сигурен, че ще преживеят с това. Нарича се преяждане с власт“, обясни той.

„Бойко Борисов имаше една единствена цел и я реши сега. Той излезе от изолация. Този, който го арестува, му казва „ела, за да правим заедно правителство“. Целта му не беше властта, за разлика от „ПП-ДБ“, заяви социологът.

„Кой ви каза, че след деветия месец ще има ротация? Това не му трябва. Тогава ще ни каже „тия са боклуци, за нищо не стават“ и ще има нови избори. Това се вижда с просто око, но те се решават на това“, добави той.

„Промяната“ имаха две възможности – да направим техническо правителство и шести избори подред и някак си да изкарат до европейския вот. Втората беше „никога с вас, ако ще и 300 пъти да се явяваме на избори“, докато българският народ не ви изчегърта. Това бяха двете логични линии“, уточни Райчев.

„Коя е главната последица от това, че България няма да ходи отново на избори? Това, че „Продължаваме промяната“ ще бъде подложена на чудовищно вътрешно напрежение, което няма да издържи. Ще се стигне дотам ДБ да взема (б.а. електрорат) от ПП. Второто е ръст на „Възраждане“, защото става нещо съвършено безпринципно“, прогнозира той.

Политологът доц. Петър Чолаков пък добави, че ужасът е за избирателите на „ПП-ДБ“, на които този нов управленски формат не им харесва.

„Асен Василев беше казал, че ако тръгнат да управляват с ГЕРБ, „Възраждане“ става първа политическа сила. Може някой да е вземал хапчета за амнезия, но избирателите не са го забравили това“, заяви доцентът.

„Той даде пример с Израел, където за Бенямин Нетаняху имало съмнение за корупция, а политическият му съперник Бени Ганц се клел, че никога няма да работи с корумпирани и след коалицията им, собствената му парламентарна група се сринала, подкрепата за него намаляла радикално“, припомня политологът.

Идеята да се бори корупцията отвътре е изключително наивна, подчерта той.

Груба грешка е от страна на ПП стремежът да управляват, защото българският народ не им е дал това, каза пък Райчев.

След като водещият Златимир Йочев коментира, че политиците се уповават на джентълменско споразумение, което вече съществува и около председателят на Народното събрание, политичекият PR Нидал Алгафари възкликна, че някой е пил хапчета за амнезия.

„Със сигурност може същият експеримент да го повторим и начело на изпълнителната власт и хората в България започнаха да изкупуват от аптеките хапчетата за амнезия, защото започнахме да забравяме. Аз имам спомен, че някой хора говореха „ние никога и под никаква форма няма да направим правителство с участието на ГЕРБ, подкрепено от тази партия“, но в един момент това се случва“, добави той.

„Трябва да пием хапчета, защото някой бе арестуван, влачен през нощта от дома си. И това трябва да забравим, за да се случи нещо добро. Слава Богу, че някакъв разум надделя над алогичните действия на политиците през последните две години“, коментира Алгафари.

„По този начин ще помогнат да нямаме вече служебен кабинет, който да не може да се справя със задачите, защото е окован от това, че няма Народно събрание и да тръгнат в някаква посока, която може и да е по-добра“, добави той.

Преподавателят по Конституционно право проф. Пламен Киров, който пръв лансира тезата за ротиращи министри, но с ирония, коментира как шегата му се е превърнала в реалност.

„Това потвърждава факта, че България е чудесна държава, защото непрекъснато се случват чудеса. Ще има обаче ротиращи правителства, а не ротиращи се премиери. Няма как единият да си смени мястото с другия. Оставката на министър-председателят в България влече след себе си тази на цялото правителство, което означава, че ще се мине отново през процедурата за сформиране на нов кабинет“, обясни професорът.

Политика

More in Политика

phpl9mn9o_559x345

Денков приспа и „терористите“: За слънчогледа – скоро няма да има внос от Украйна, за останалото – преговаряме

септември 19, 2023
1010x570

Денков обеща на енергетиците и миньорите споразумение за плавен енергиен преход

септември 19, 2023
ezgif-2-f24367fbba

Ядрено оръжие е имало на борда на американски B-52, прелетял на 200 км от Крим и над България

септември 18, 2023
Тагарев-Русия-ни-провокира-и-сега-мислим-как-да-ѝ

Тагарев наглее и се прави на ударен: Няма никаква причина да ми искат оставката

септември 18, 2023
1010x570

Тошко Йорданов: Ако дронът беше руски, Тагарев щеше да е върху дрона, под дрона, с дрона и на снимки с дрона

септември 18, 2023
big_big_377964066_1775015086273844_3704705927145609083_n

Тагарев за дрона на Тюленово: Няма защо да мислим, че тази война ще ни заобиколи

септември 18, 2023