Русия

Русия обяви за издирване прокурора от Хага, издал заповед за ареста на Путин

Русия обяви за издирване прокурора от Хага, издал заповед за ареста на Путин

phpz6annh_559x345

 

 

 

Русия обяви за издирване прокурора от Международния наказателен съд в Хага Карим Хан, който издаде заповед за арест на Путин.

 

 

 

Според руското издание Mediazone, цитирано от УНИАН, в базата данни за издирване на руското вътрешно министерство е публикувана страница с данните на Карим Ахмад Хан. Посочено е, че прокурорът се издирва по член от руския Наказателен кодекс. Новината бе потвърдена и от държавната агенция ТАСС.

 

 

На 20 март Следственият комитет на Русия откри наказателни дела срещу Хан и съдиите от МНС Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угалде Годинес и това се случи няколко дни след издаването на заповедта за арест на руския президент.

 

 

Тогава от комитета, който е на ръчно управление от Владимир Путин, а ръководството му изпълнява задачите, поставени от Кремъл, съобщиха, че прокурорът на МНС Карим Хан е изпратил искане за издаване на заповед за арест на руски граждани. Въз основа на нея съдиите Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угалде Годинес са взели „незаконни решения за арест на президента и детския омбудсман“.

 

 

Карим Хан пък обясни, че заповедта за арест на Путин ще продължи да бъде валидна, дори след като войната на Русия срещу Украйна приключи.

 

 

Според „Интерфакс“ Москва е завела дела срещу Хан и съдиите Акане, Айтала и Годинес. Делото срещу Карим Хан е за „привличане на съзнателно невинен към наказателна отговорност, съчетано с незаконно обвинение на лице в извършване на тежко или особено тежко престъпление, както и подготовка за нападение срещу представител на чужда държава, ползваща се с международна закрила, за усложняване на международните отношения“.

 

 

Претенциите срещу съдиите са за „съзнателно незаконно задържане, както и подготовка за нападение срещу представител на чужда държава, ползващ се с международна закрила, с цел усложняване на международните отношения“.

 

Оф нюз

Русия

More in Русия

1010x570

Москва отговори на предизвикателството: Доставката на Ф-16 за Украйна крие колосални рискове за Запада

май 20, 2023
песков

Кремъл: Следим западните разузнавателни агенции заради видео, публикувано от ЦРУ / ВИДЕО

май 17, 2023
na-lov-za-putin-zapadat-razchita-na-oligarsite-slujitelite-po-sigurnostta-i-mafiata-video-4

Русия ще обяви за издирване съдиите от Международния наказателен съд, издали заповед за арест на Путин

май 11, 2023
1010x570 (2)

Путин нареди мобилизация на запаса, 2 млн. отиват на военно обучение

май 10, 2023
парадът

Путин: Западните елити забравиха докъде ни докараха нацистките претенции за световно господство

май 9, 2023
1010x570

Русия се нареди сред 10-те най-големи икономики в света за първи път от 8 г. насам, въпреки санкциите

май 7, 2023