Русия

Русия обяви за издирване прокурора от Хага, издал заповед за ареста на Путин

Русия обяви за издирване прокурора от Хага, издал заповед за ареста на Путин

phpz6annh_559x345

 

 

 

Русия обяви за издирване прокурора от Международния наказателен съд в Хага Карим Хан, който издаде заповед за арест на Путин.

 

 

 

Според руското издание Mediazone, цитирано от УНИАН, в базата данни за издирване на руското вътрешно министерство е публикувана страница с данните на Карим Ахмад Хан. Посочено е, че прокурорът се издирва по член от руския Наказателен кодекс. Новината бе потвърдена и от държавната агенция ТАСС.

 

 

На 20 март Следственият комитет на Русия откри наказателни дела срещу Хан и съдиите от МНС Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угалде Годинес и това се случи няколко дни след издаването на заповедта за арест на руския президент.

 

 

Тогава от комитета, който е на ръчно управление от Владимир Путин, а ръководството му изпълнява задачите, поставени от Кремъл, съобщиха, че прокурорът на МНС Карим Хан е изпратил искане за издаване на заповед за арест на руски граждани. Въз основа на нея съдиите Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угалде Годинес са взели „незаконни решения за арест на президента и детския омбудсман“.

 

 

Карим Хан пък обясни, че заповедта за арест на Путин ще продължи да бъде валидна, дори след като войната на Русия срещу Украйна приключи.

 

 

Според „Интерфакс“ Москва е завела дела срещу Хан и съдиите Акане, Айтала и Годинес. Делото срещу Карим Хан е за „привличане на съзнателно невинен към наказателна отговорност, съчетано с незаконно обвинение на лице в извършване на тежко или особено тежко престъпление, както и подготовка за нападение срещу представител на чужда държава, ползваща се с международна закрила, за усложняване на международните отношения“.

 

 

Претенциите срещу съдиите са за „съзнателно незаконно задържане, както и подготовка за нападение срещу представител на чужда държава, ползващ се с международна закрила, с цел усложняване на международните отношения“.

 

Оф нюз

Русия

More in Русия

phpqr6ppi_559x345

Русия проведе симулация на ответен масивен ядрен удар по суша, въздух и море

октомври 25, 2023
кремъл

Кремъл с първи коментар за „сърдечния арест“ и „двойниците на Путин“

октомври 24, 2023
ezgif-1-41a813bdb7

Изненада: Москва показа „убития“ командващ на Черноморския флот, службите в Киев „проверяват“ информаторите си

септември 26, 2023
захароваbig_big_010184c_1_

Русия е възмутена и шокирана от изгонването на духовници от Руската православна църква от България

септември 21, 2023
1f812fcf1a4e4f7a80d7b1d973f10076

Путин: Възстановяването на руската икономика завърши

септември 18, 2023
169452803394381

Ким Чен-ун пристигна в Русия с бронирания си влак, вижте как го посрещнаха… СНИМКИ/ВИДЕО

септември 12, 2023