СВЯТ

СЗО: Следващата пандемия може да бъде „още по-смъртоносна“

СЗО: Следващата пандемия може да бъде „още по-смъртоносна“

 

szo-sledvashtata-pandemiia-mozhe-da-070

 

Ръководителят на Световната здравна организация предупреждава, че следващата пандемия може да бъде по-лоша и по-смъртоносна от тази с Ковид-19.

По време на среща на Световната здравна асамблея в Швейцария, генералният директор на СЗО – Тедрос Аданом Гебрейесус, призова страните да изпреварят подобна възможност.

 

 

 

„Остава заплахата от поява на друг вариант, който причинява нови вълни от смърт. Заплахата от поява на друг патоген с още по-смъртоносен потенциал също не е изчезнала“, каза Гебрейесус, цитиран от CBS News.

„Когато на вратата ни почука следващата пандемия – а това ще стане – трябва да сме готови да отговорим решително, колективно и справедливо“, допълни той.

 

 

 

Списъкът с потенциални патогени продължава да расте. Само от 2009 г. американски учени са идентифицирали повече от 900 нови вируса.

„Ще имаме още една пандемия“, каза съоснователят на Microsoft Бил Гейтс пред CNBC миналата година. „Следващият път ще бъде различен патоген“.

 

 

 

На срещата на СЗО тази седмица Гебрейесус призова страните да реформират начина, по който се подготвят за тези заплахи.

„Ако ние не направим промените, които трябва да бъдат направени, тогава кой ще ги направи? И ако не ги направим сега, тогава кога?“ той каза.

 

 

Световната здравна организация (СЗО) е в разгара на преговорите за нов начин за справяне с пандемиите.

Приемането на новия договор е приоритет за Гебрейесус, който го нарече „ангажимент на поколенията, че няма да се върнем към стария цикъл на паника и пренебрежение“.

 

 

 

Преговорите по проекта ще продължат през следващата година съгласно график, определен от Световната здравна асамблея.

За новото по-широкообхватно пандемично споразумение държавите-членки се съгласиха, че то трябва да бъде правно обвързващо за тези, които се подпишат, преодолявайки ранните резерви от страна на САЩ.

 

 

 

Това ще бъде едва второто подобно здравно споразумение след Рамковата конвенция за контрол на тютюна от 2003 г. Този договор имаше за цел да намали тютюнопушенето чрез данъчно облагане и нови правила за етикетиране и реклама.

Не всички приемат идеята за нов обвързващ договор безкритично. Според някои британски депутати СЗО може да получи правомощия да налага локдауни във Великобритания, пише The Telegraph.

 

 

 

В Лондон има опасения, че нов договор ще увеличи съществено правомощията на организацията. Той ще й позволи да затваря граници и да въвежда паспорти за ваксини.

 

 

Държави, включително Великобритания, ще трябва да похарчат 5% от бюджета си за здравеопазване за подготовка за пандемия. Според депутати от Консервативната партия в Обединеното кралство това отваря възможност СЗО да се превърне в по-централизиран „контролиращ международен орган“.

 

 

Съгласно плановете страните членки ще трябва да „признаят СЗО като ръководен и координиращ орган и да се ангажират да следват препоръките на организацията при нова пандемия“.

 

Глас нюз бг

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

ЕС реши да бойкотира Орбан. Унгария отвърна: Държите се като в детската градина

юли 23, 2024
фицо-словак

Фицо заплаши да остави Украйна без дизелово гориво заради блокираните доставки на руски петрол

юли 22, 2024
big_4628

Кремъл с първа реакция след решението на Байдън да се оттегли от президентската битка

юли 21, 2024
Image_18469578_40_0

Байдън обяви, че се оттегля от надпреварата за Белия дом

юли 21, 2024
байдъъън

Байдън непреклонен: Връщам се в надпреварата! 33-ма демократи от Конгреса: Оттегли се!

юли 20, 2024
Image_18458167_40_0

Американски медии: Семейството на Байдън се събра, за да обсъди оттеглянето му

юли 19, 2024