Политика

Шефът на ДАНС за записа от съвещанието на ПП: Безобразно политическо говорене

Шефът на ДАНС за записа от съвещанието на ПП: Безобразно политическо говорене

 

пламен тончев

 

Безобразно политическо говорене!

 

Така директорът на ДАНС Пламен Тончев определи изказването от записа от заседанието на „Продължаваме промяната“, че има руски активи в българските служби.

 

 

 

„Ръководителите на службите не се съгласуват с партньорски държави – няма такова законово изискване, нито такава практика.“ Това заяви на изслушването в парламента председателят на ДАНС Пламен Тончев.

 

 

 

В Народното събрание изслушват директорите на специалните служби след изтеклия запис от Националния съвет на „Продължаваме промяната“. По предложение на „Възраждане“ депутатите гласуваха заседанието да се излъчва на живо по националната телевизия.

 

 

По време на изслушването си Пламен Тончев заяви, че не отговарят на истината и твърденията, че назначаването на ръководители на службитте се съгласува с партньорските държави заради необходимост от достъп до класифицирана информация на ЕС и НАТО.

 

 

„Назначаването на председател на ДАНС се извършва по стриктно законова процедура, която е само в рамките на Република България. По предложение на министерски съвет те се назначават с указ на президента. В нито едно от изискванията на закона не се предвижда кандидатурите за председател на ДАНС да се съгласуват с когото и да е, в това число и чужди посолства. Има законов ред за достъп до национална класифицирана информация и до такава на НАТО и ЕС. Ние като членове на ЕС и НАТО също не съгласуваме кандидатите за ръководители на патньорските служби“, заяви Пламен Тончев.

 

 

Той отрече и намеците за руско влияние в службите като изтъкна способността на ДАНС сама да открива такива клетки в структурите си. Тончев припомни случая, в който двама служители на ДАНС бяха уличени в такова поведение, в резултат на което в момента те са обвиняеми, а руски дипломати са обявени за персона нон грата у нас.

 

 

 

„Недоказаните твърдения създават репутационни вреди не само на службите, но и на държавата. Опитите за дискредитиране на институции, насаждане на несигурност и разделение сред обществото, е елемент от хибридните реакции, вклбючитебно и на Москва“, изтъкна Пламен Тончев.

 

 

 

Изслушването бе инициирано от парламентарната група на „Възраждане“ и е по повод на изнесените твърдения от народен представител от парламентарната група „Продължаваме Промяната – Демократична България“, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави.

 

 

От записа се чуват думи на Кирил Петков, посветени на темата за службите. „Хубавото е, че Борисов също иска да ги изземе от президента. Как можем да се измъкнем да не са негови хора? Ще кажеме, че искаме външни консултанти да ни помогнат за част от конструирането на службите. Тези външни консултанти да не са кой да е и да имаме някакъв шанс да изчистим руския актив, който е влязъл. Това е доста вероятен сценарий, защото в това не сме сами, а сме с външните партньори“, казва бившия премиер Кирил Петков.

 

 

Тончев заяви, че оценката на президента за отличното партньорство със САЩ е вярна и че върви проверка по записа, разпространен от Радостин Василев.

 

 

Антоан Гечев, шефът на Държавна агенция „Разузнаване“, отказа да коментира и призова да се изчака изслушването.

 

Извънредното заседание на парламента започна в 13 часа.

 

Източник: БНТ

Политика

More in Политика

ezgif-2-f24367fbba

Ядрено оръжие е имало на борда на американски B-52, прелетял на 200 км от Крим и над България

септември 18, 2023
Тагарев-Русия-ни-провокира-и-сега-мислим-как-да-ѝ

Тагарев наглее и се прави на ударен: Няма никаква причина да ми искат оставката

септември 18, 2023
1010x570

Тошко Йорданов: Ако дронът беше руски, Тагарев щеше да е върху дрона, под дрона, с дрона и на снимки с дрона

септември 18, 2023
big_big_377964066_1775015086273844_3704705927145609083_n

Тагарев за дрона на Тюленово: Няма защо да мислим, че тази война ще ни заобиколи

септември 18, 2023
IMAGE_12070424_40_0

Министърът на транспорта: Проблемът с украинското зърно е руска пропаганда, искат да дестабилизират кабинета

септември 18, 2023
1010x570 (1)

Денков в навечерието на протеста: Няма да се извиня на онези, които получават лъвския пай от субсидиите

септември 17, 2023