Политика

Асен Василев на разпит в прокуратурата заради заплахите към Радостин Василев

Асен Василев на разпит в прокуратурата заради заплахите към Радостин Василев

асенка

 

 

Асен Василев е призован да се яви на разпит в Софийската районна прокуратура днес от 10 часа.

 

Той е извикан заради оплакванията на Радостин Василев, че има заплаха за живота му. Отцепилият се от „Продължаваме промяната“ депутат в петък пусна записи от националния съвет на партията. Той е и с назначена от прокуратурата охрана.

 

 

 

Вчера на разпит бе призован и другият съпредседател на ПП Кирил Петков. Той обаче не се яви, тъй като е в чужбина.

 

 

 

Според източници от разследването Кирил Петков заплашил Радостин Василев да не провежда скандалната си пресконференция, на която изнесе потресаващи записи от разговорите на съпартийците си. Заплахата е била отправена в сряда вечерта, 25 май. 

 

 

 

Петков е бил бесен от факта, че бившият му министър на младежта и спорта е готов да огласи скандалните им разговори публично и се е опитал да го накара да млъкне. „Не го прави, това ще е най-голямата ти грешка! Ти приключваш, човече, свършен си! Нямаш представа какъв е залога тук, не си играй! Опасно е за теб!“, казва Кирил Петков на Василев по време на срещата им, според източник на Lupa.bg. Още на следващия ден Василев алармира, че се притеснява да не му се случи нещо и настоява за охрана, която и получава.

 

 

 

Именно заради тази заплаха Кирил Петков е бил призован на разпит в Софийска районна прокуратура вчера от 11 ч. Бившият премиер обаче не се е явил пред магистратите, тъй като в момента се намира във Виена. В събота вечерта Петков излетя за Братислава, където трябва да участва в международния форум „Globesec 2023“. На него ще присъства и Урсула фон дер Лайен. Вероятно причината да замине 2 дни по-рано е да не се яви на разпита за заплахи на Радостин Василев, смятат политически наблюдатели.

 

 

 

 

Вчера Софийска районна прокуратура разпространи съобщение, че се е самосезирала във връзка с информация, разпространена в медиите, в която се съдържат данни за извършено престъпление по чл. 143, ал. 1 от НК спрямо депутат от 49-ото Народно събрание.

 

 

 

Прокурор при Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за това, че на 25.05.2023 г. в гр. София, Р.В. е бил принуден да извърши нещо против волята си, като за целта е употребено заплашване.

 

 

 

 

На 26.05.2023 г. Р.В. е дал сведения пред прокурор във връзка с образуваното досъдебно производство. Разследването по случая продължава. В случай, че бъдат събрани доказателства за извършено престъпление срещу републиката или друго от лица с имунитет, досъдебното производство ще бъде изпратено по компетентност в Софийска градска прокуратура.

 

Самият Радостин Василев от петък ходи с охрана. Бившият министър на спорта призна, че се чувства застрашен.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024