Европа

Белгийската армия ще дебютира в събота на на гей парад в Брюксел

Белгийската армия ще дебютира в събота на на гей парад в Брюксел

 

гейпарад

 

 

За първи път белгийски военнослужещи ще маршируват на гей парада в Брюксел, който ще се проведе в събота, предаде белгийската новинарска агенция Белга. „Поискахме и получихме разрешение от министъра на отбраната“, каза капитан Барт Дюлф, президент на Белгийската гей общност в силите за отбрана.

 

 

 

„На последния парад имахме информационен щанд. Но сега ще маршируваме на парада. Правим това най-вече, за да покажем, че в белгийската армия има и ЛГБТИК+ общност“, каза Дюлф.

 

 

Белгийската армия наброява близо 35 хиляди души. Въпреки това служителите в сферата на отбраната често имат по-интензивен работен ден в сравнение с колегите си, които работят в офис. „Военнослужещите често живеят много близо един до друг, във взводове, и понякога прекарват дълги периоди в чужбина. Затова невинаги е лесно да бъдеш такъв, какъвто си, дори и правилата да го позволяват“, казва Дюлф.

 

 

Председателят на Белгийската гей общност в силите за отбрана, в която членуват около 30 души, се надява, че чрез откритото участие в „Брюксел прайд“ инициативата ще стане по-популярна в сферата на отбраната. „Много колеги не знаят кои сме ние. Нашата мисия е да информираме и да допринасяме за разработването на политика на многообразие и приобщаване в отбраната, както и да превърнем хомосексуалността в тема за обсъждане както във вътрешен, така и във външен план“, каза той.

 

 

Тазгодишният „Брюксел прайд“ е посветен на основното право на протест. Според организаторите то все още се нарушава често. Парадът ще се проведе на три различни сцени в града – една на Мон де-з-Ар, площада на Борсата и площад „Брукер“, предаде БТА. Организаторите на събитието очакват присъствието на около 150 хиляди души, които несъмнено ще добавят повече цвят по брюкселските улици.

 

24 часа

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024