Политика

Борисов: Ей, по корем легнах! И те – отгоре!

Борисов: Ей, по корем легнах! И те – отгоре!

phpqqc93g_559x345

 

 

Както казва Вежди Рашидов: Ей, по корем легна! И те – отгоре! – заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията.

 

 

 

Изпълнителната комисия на ГЕРБ заседава днес следобед заради разпространения от депутата отцепник Радостин Василев запис от Националния съвет на „Продължаваме промяната“ на 21 май.

 

 

Замразяваме преговорите, всичко си има граници, обяви кандидатът за ротационен премиер Мария Габриел на брифинг в централата на ГЕРБ.

 

 

 

Вежди ми каза: Докога ще се унижаваш, бе човек! Вика: На 70 години съм, 30 години съм с тебе. Казвам: Заради България. Добре, ама повече нали няма?! Те ще почнат да си тръгват хората от мене, ако продължа да поставям по този начин въпроса, заяви Борисов.

 

 

Трети мандат не виждам как ще стане, тогава изборите са много по-честен вариант за хората. Или се вразумяват всички, връщаме се на стъпките, които говорихме за експертно правителство, и го слагаме на масата, призова председателят на ГЕРБ.

 

 

“Те не са разчели защо изгубиха само за шест месеца управлението. Ще размразим преговорите, ако видим истинско желание в тях за експертно правителство за кратък мандат“, каза Бойко Борисов

 

 

„След като победихме два пъти подред, с машини и без, ще направим предложение парламентът да вземе решение, за да стане незабавно и бързо, поради важността да провеждаме честни избори, да купим същите машини, които са в САЩ – приемаме, че там е най-голямата демокрация. С тях да избегнем далаверата с машинния вот – „ала-балата”, каза Борисов.

 

 

„Нито веднъж не е бил поставян въпроса за моя имунитет. Това е абсолютна лъжа“, каза Борисов по повод твърденията в записа, че лидерът на ГЕРБ го е страх да остане без защита от наказателно преследване. Напомни, че е нямал такъв 2 години и отбеляза, че за 2 седмици са приети редица закони. Посочи, че сега на дневен ред е въпросът за държавния бюджет.

 

 

 

„Това е „Уотъргейт“. Да записваш централата на една политическа партия е най-тежкото нарушение. Само че се оказа, че това не е така“, продължи Борисов и добави, че планът бил да се махнат стотици кадри на службите. Даде пример с „Гранична полиция“, в която ако няма хора, не е виновен нейният ръководител. „Но ти да идваш и да кажеш, че ще смениш 500 директори на училищата. Да кажеш, че ще махнеш цялата администрация, ще сложиш там партийни лидери“, ядоса се Борисов.

 

 

 

„Срещат ме хора и ме питат защо унижавам партията. Аз обяснявам, че това е добре за държавата, да приемем бюджет. Заговорихме за конституционно мнозинство. Въпросът не е за извинение или какво си говорят там. Въпросът е в начина, по който мислят, че се управлява държавата. Ние за две години нямаме хора в службите. Не се натискаме да ставаме министри. Затова говорим за експертно правителство. Чухте какво говорят за местните избори – с техен вътрешен министър да се проведат“, посочи председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференцията след обсъждането на политическата ситуация и преговорите с ПП-ДБ за правителство.

 

 

Бил съм главен секретар и 3 пъти премиер. Няма случай да дойде чужденец, евреин и да каже „за тая служба искам Иван Иванов“, посочи още Борисов по повод твърденията във записите, че новите шефове в службите са съгласувани с „посолството“.

 

 

 

„Няма практика посолствата да идват и да дават кадрови решения. Категоричен съм, че абсолютно никога чужди посолства не са се месили. Те могат да одобрят едно назначение, но никога не са се бъркали и не са предлагали кадри. Това ще ни навреди много в Европа. Ще стигнем до момента да не ни вдигне никой телефона в Европа и да не ни напише един имейл. Това направиха тези хора, които се опитват да изнудват цялата държава и вместо да обединим усилията, всичко отива по дяволите, продължи Борисов.

 

 

 

„Да, всяка партия може да има амбиции, но ние на срещите за такива неща не сме говорили. Говорили сме за пет приоритета, които изпълняваме. Да, аз предложих Асен Василев, защото ако не беше той, после щеше да казва – „Аз щях да предложа 3% дефицит“. Аз имам тежък проблем с моите колеги, които не са били на преговорите. Това ни дойде като гръм от ясно небе. Аз помислих, че някакви мерзавци са ги подслушвали. Това надали е краят. Тук не става въпрос да се извинят на Мария, нито за мъжа ѝ. С бащата на Кирил Петков съм се срещал преди 30 години. Може да си спомняме младежките години. Партията в момента бушува – отиваме честно и с приоритети“, каза още председателят на ГЕРБ.

 

 

На разговорите досега тези хора бяха добри, не съм си помислил, че зад гърба ни те си говорят как ще управляват държавата в техен интерес, посочи още Борисов. Според него „Демократична България“ е трудно да приеме тезите, изнесени в записите. Има много въпросителни и обиди и към други политически субекти.

 

 

 

Разговорите ще бъдат размразени, ако видим желание, каквото и „Да, България“ заяви – за експертно правителство“, подчерта Бойко Борисов.

Източник: fakti.bg, epicenter.bg, mediapool.bg, Оф нюз

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024