Политика

Гешев: От името на Борисов ми казаха да си мълча и ми предложиха да ме пратят посланик

Гешев: От името на Борисов ми казаха да си мълча и ми предложиха да ме пратят посланик

 

геш-ост

 

 

Главният прокурор Иван Гешев даде първото си изявление след поискана му оставка.

 

 

Като главен прокурор съм работил само и единствено за България и за българските граждани и за тяхната сигурност. За мен думи, като „Родина“, „Татковина“, „Отечество“, „мъжка дума“, „чест“, „вярност към приятелите“, означават нещо.

„Може да съм допуснал грешки, да съм казал нещо непремерено, но всичко е било в интерес на народа. Сега може би очаквате това, което ще кажа. Това е моята оставка, това е химикалката“, каза той и извади лист хартия, който след секунда скъса демонстративно и хвърли на земята.

 

 

 

 

„Вчера, пристигайки от САЩ, бях поканен да си подам оставката до 10 часа днес. Беше споменато моето семейство и, че ако не го направя, някой ще натисне копчето „ентър“ с видеоклипове. Затова реших да проявя благоразумие, защото животът продължава“, каза той.

 

 

„Имаше и лирическо отклонение, че съм сам на скалата и натам духа вятърът. Ще кажа обаче, че мен не ме е страх“, каза той.

 

 

„Аз не знам дали съм смел, но винаги съм правил неща, които смятам за правилни. Така виждам аз атаката на политическата мафия, олигархията. Опитах се още в началото на мандата си, да променя каквото мога – живота на българските граждани.

 

 

Да подобря тяхната сигурност. Започнах с битовата престъпност и с възрастните хора, които обират по къщите. Продължихме с организирана престъпност и ЕК заяви, че този проблем вече е решен. За пръв път се появиха разследващи дела за тероризъм и зловредното руско влияние“, каза обвинител номер едно.

 

 

„Даже някои бивши премиер подаряваха кученца на Путин. Бяха каракачански овчарки мисля. Продължихме и с олигарси, които смятахме за недосегаеми, а сега се крият в Дубай и Сърбия, пазени вероятно от руснаците“, каза Гешев.

 

 

„Прокуратурата в резултат на това беше атакувана безугледно. Обединиха се политическата мафия, олигарсите, престъпниците и всички, които искат да продължат да крадат. Аз, а надявам се и българите, не искаме това да продължава.

 

 

По тази причина ние живеем по този начин, в този олигархичен модел. Днес се надявам това да е началото на края на този олигархичен модел. Ще се присъединя към г-н Сарафов, който каза, че политиката трябва да излезе от прокуратурата.

 

 

 

Съгласен съм, сега е моментът и съм сигурен, че тя трябва да излезе от съдебната власт, където до този момент се опитваше в някаква степен внимателно, да ръководи в интерес на користните си интереси. Това сега се прави безобразно и брутално“, категоричен бе Гешев.
По думите му в момента политици нарушават дори елементарния морал.

 

 

 

„Получих завоалирано предложение, казаха, че е от Бойко Борисов, да стана посланик или в Израел или в Турция или евентуално да имам политическа кариера, в неговата партия вероятно. Не го взех на сериозно. Явно тогава е почнала организацията на всичкото това нещо. 

 

 

 

След това в Украйна казах, че ако Путин дойде в България, ние ще го предадем на съда. Не знам дали има връзка, но това беше началото“, каза той.

 

 

Всички знаете за опита за атентат срещу мен. Имах нужда от време. Това е целенасочен опит да бъда убит, дали това е така или не, ще покажат експертизите.

 

 

Към това разследване, ако не са, топ ще се включат Европол и други. Сигурен съм, че истината ще излезе наяве. Не подлагам на съмнение компетентността и капацитета на българските експерти, но както в България сме свикнали, не се доверяваме на себе си, а разчитаме на някой друг“, каза той.

 

 

 

„Това, което се случи след атентата, го подцених. Започна медийна атака срещу мен, но и срещу прокуратурата. Знаете кои са те и кои партии са отзад“, допълни Гешев.

 

 

 

„Знаете кои партии седят отзад в опитите си за законодателни промени. По същество тези закони са с една цел: ако може да бъде привлечен като обвиняем главният прикурор и така да бъде отстранен. Това е в противоречие с всякакви европейски ценности“, смята Гешев.

 

 

 

„Не ме е страх! Страхливият умира всеки ден. смелият – само веднъж. Историята помни смелите. Аз не знам дали съм смел, но правя каквото трябва, пък да става каквото ще. Като главен прокурор съм работил само и единствено за България. Думи като „родина”, „чест”, „вярност към приятелите”, колкото и да е старомодно, означават нещо. Може да съм допускал грешки, но това е нормално“, заяви Гешев.

 

Той определи покушението срещу него като „целенасочен опит да бъде убит“.

 

Очаквайте подробности!

 

Политика

More in Политика

atanas-atanasov

Ген. Наско брани уволнения Коцев: 100% съм сигурен, че не е участвал в престъпни схеми

април 11, 2024
йовчев

Цветлин Йовчев: Живко Коцев, вместо да разследва корупция, се търкаля по сауни

април 11, 2024
eto-koi-shte-poeme-vremenno-posta-829

Радев освободи Живко Коцев като главен секретар на МВР, ето кой поема временно поста

април 10, 2024
1010x570

Българите от Херсон с видеопослание: Украйна използва български оръжия срещу нас. Спрете доставките за режима в Киев

април 9, 2024
кироооо

Кирил Петков: Не може с някакви снимки на пачки да се замазва нещо по-страшно, връщаме се в мутренските времена

април 9, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024